Najnovije

ČOVEK ODLUKE: Baš ova Trampova odluka mogla bi da odredi dalju sudbinu Amerike! (VIDEO)

Američki predsednik Donald Tramp imenovao je kasno sinoć konzervativnog sudiju Nila Gorsača za devetog sudiju Vrhovnog suda, mesto koje je bilo upražnjeno godinu dana.

Donald Tramp (Foto: Sinhua)

- Gorsač ima izvanredne pravosudne sposobnosti, briljantnog je uma i ima izuzetnu disciplinu - rekao je Tramp i dodao da se sudija Vrhovnog suda imenuje na doživotnu funkciju i može da radi tokom 50 godina sa odlukama koje mogu da budu na snazi više od jednog veka.
Gorsač (49) je do sada bio sudija u američkoj saveznoj državi Koloradu.
Tramp je podsetio da je tokom predizborne kampanje obećao biračima da će pronaći najboljeg sudiju u celoj zemlji, navodeći da Gorsačova biografija i akademske reference - uključujući i diplome sa Univerziteta Kolumbija i Pravne škole na Univerzitetu Harvard - ne mogu da budu bolje. Predsednik SAD pozvao je demokrate i republikance u Senatu, koji moraju da potvrde Gorsačovu nominaciju, da se ujedne "jednom, za dobrobit zemlje". Gorsač (49) je kasnije nazvao nominaciju za Vrhovni sud "najvažnijim zadatkom" i dodao da će, ukoliko ga Senat potvrdi, učiniti sve što je u njegovoj moći da "verno služi Ustavu i zakonima ove velike zemlje", preneo je Glas Amerike. NJegovo imenovanje još treba da potvrdi Senat, a ta potvrda mogla bi da naiđe na poteškoće kao u slučaju kandidata dosadašnjeg predsednika Baraka Obame koga je odbacila republikanska većina. Ovim izborom bi mogla da bude obnovljena konzervativna većina najvišeg suda u SAD koji svojim odlukama presuđuje u spornim pitanjima poput abortusa, kontrole naoružanja, smrtne kazne i verskih prava. Demokrate su već izrazili ozbiljne rezerve prema Gorsaču, liberalni analitičari su pozvali na njegovo odbijanje, dok su ga konzervativne grupe i neki republikanski senatori pohvalili kao "izuzetnog" sudije. Mesto sudije u Vrhovom sudu upražnjeno je od februara 2016. kada je preminuo sudija Antonin Skalija, koji je važio za konzervativnog sudiju. Skalija je preminuo 13. februara prošle godine, a Gorsača je nazivao "lavom zakona". Kao i Skalija, Gorsač je poznat po izoštrenom stilu pisanja. Vrhovni sud SAD ima devet sudija. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA