Najnovije

SRPSKI POLITIČKI TRILER: Kako je propala ideja o zajedničkom kandidatu opozicije?

Priča o zajedničkom kandidatu opozicije doživela je fijasko i sada će opozicione partije umesto jednog imati verovatno čak šest pretedenata za funkciju predsednika Srbije. Vladajuća koalicija će, sa druge strane, prvi put od petooktobarskih promena na izbore izaći jedinstvena - trku će trčati samo kandidat SNS-a.

Vuk Jeremić i Saša Janković (Foto: Medija centar)

Šta se dogodilo od izborne noći između 24. i 25. aprila, kada su svi lideri opozicionih stranaka, i levi i desni, i liberali i socijaldemokrate, zajedno protestvovali ispred prostorija RIK-a zbog navodne izborne krađe? I ta slika za srpsku političku scenu delovala je pomalo bajkovito i pokazalo se da na duži rok ne može da se održi, ma koliko vlast u Srbiji, kako opozicija to voli da kaže, bila autoritarna i korumpirana. Nema sumnje da će šest, pa bila to i dva opoziciona kandidata značajno olakšati posao kandidatu Aleksandra Vučića ili njemu samom, ukoliko odluči da učestvuje u trci za fotelju na Andrićevom vencu. Tim pre što ni on nije sedeo skrštenih ruku. Od lansiranja priče o jedinstvenom kandidatu uspeo je da ubedi i SPS, koji nije propustio nijedne predsedničke izbore, da podrži kandidata naprednjaka. Bar tako sada stvari stoje.

Šutanovac: Niko nema prava da se vodi uskostranačkim interesima

Kako je propala priča o zajedničkom kandidatu i gde je zaškripelo? Niko od lidera opozicije problem ne vidi u sebi, a pojedini se i nadaju da još nije kasno da na predsedničke izbore izađu jedinstveni. Predsednik DS-a Dragan Šutanovac kaže da je država ugrožena i da "niko nema prava da se prilikom donošenja odluka o predsedničkom kandidatu vodi uskostranačkim interesima". - Verujemo da se i druge opozicione stranke, koje se još uvek nisu izjasnile, vode željom da se sruši ova katastrofalna vlast i zato se nadamo da će i oni podržati Sašu Jankovića. Proleće pred nama je početak promena u našoj zemlji - navodi Šutanovac i dodaje da DS od početka insistira na zajedničkom kandidatu proevropske i demokratske opozicije.

DJB: Opozicija u kampanji da se ne napada

U pokretu Dosta je bilo potvrđuju da ozbiljnih razgovora na temu zajedničkog kandidata nije ni bilo, mada su lideri opozicionih partija u svakoj svojoj izjavi još od parlamentarnih izbora govorili da na predsedničke treba ići sa jedinstvenim kandidatom. Jasmina Nikolić, potpredsednica DJB, kaže da se u tom pokretu i dalje zalažu za tu ideju i da isto važi i za izbore za grad Beograd. - Mi smo ponudili programsku platformu za izlazak na parlamentarne, beogradske i predsedničke izbore baziranu na našem planu od 20 tačaka, s ciljem da napravimo paket i racionalno procenimo ko ima najviše šansi u biračkom telu da pobedi na izborima. Ozbiljnih razgovora među strankama, međutim, nije bilo. Kandidati su odlučili da se kandiduju - navodi ona. Nikolićeva međutim upozorava da je sada bitno da se "kandidati i kampanje opozicije ne napadaju, da se bave promovisanjem svojih kandidata i da kritikuju katastrofalnu vlast". - Očekujemo od svih da se ne bave deljenjem i sukobljavanjem opozicionog biračkog tela. Jer od toga korist ima samo predsednik Vlade i to demorališe apstinente da glasaju. Svaki kandidat treba da animira svoj deo biračkog tela - dodaje potpredsednica DJB.

Rašković Ivić: Vlast je huškala i mutila

Nekadašnja predsednica DSS Sanda Rašković Ivić, koja je bila zagovornica ideje o zajedničkom kandidatu, kaže da je skupo platila tu ideju i da je zbog nje i izbačena iz stranke. - Razlog što je propala ta priča su sujete, koje su kod nas Srba, a posebno muškaraca, naročito izražene. Vlast je takođe malo sejala otrov, huškala i mutila, jer njima odgovara da opozicija ima ne jednog, nego 20 kandidata. Sada neki pričaju da im je ovo prilika da vide kolika im je težina, a to deluje neiskreno i neozbiljno. U trenutku kad neko ubija državu nije vreme da se proverava težina - ističe Ivićeva.

Jovanović: Predsednik će biti Vučić ili njegova senka

Lider LDP-a Čedomir Jovanović takođe je bio jedan od zagovornika ideje o zajedničkom kandidatu, ali mu ostale opozicione stranke nisu poverovale, uz objašnjenje da je reč o lažnoj opoziciji. NJegova stranka je jedna od retkih koja nije pozivana i na ono malo zajedničkih sastanaka opozicije, na kojima se govorilo o sprečavanju izborne krađe i RTS-u. Na pitanje kako je propala priča o jedinstvenom kandidatu, Jovanović je odgovorio: - Kandidatima opozicije je jasno da nemaju šta da traže na tim izborima i da će predsednik Srbije biti ili Vučić ili neka njegova senka. Zato, ako već ne mogu da budu predsednici Srbije, mogu da budu predsednici stranaka koje će tokom kampanje nastajati.

Ko su kandidati?

Kako pokazuju istraživanja javnog mnjenja najjači opozicioni kandidati su nestranačke ličnosti Vuk Jeremić i Saša Janković, koji su zvanično najavili učešće na predsedničkim izborima. Tu je i Aleksandar Popović, koga će kandidovati DSS, kao i Boško Obradović, lider Dveri. Sudeći po najavama, u predsedničku trku ući će i Nenad Čanak i Čedomir Jovanović, ali konačna odluka još nije doneta. Čanak je nedavno izjavio da je moguće da će se kandidovati za šefa države, dok je Jovanović rekao da će to učiniti ukoliko na izborima budu učestvovali Jeremić i Janković. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube