Najnovije

DAČIĆ OŠTRO: "Hrvatska može da podiže spomenike Hitleru i Himleru!"

Srbija je za dijalog sa Hrvatskom, ali Hrvatska ne treba da očekuje da ćemo aplaudirati podizanju spomenika Alojziju Stepincu i rehabilitovanju ustavša.

Ivica Dačić (Foto: Sinhua)

To je izjavio prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
- Hitler je za Nemce simbol zla, nemoguće da su Pavelić i Stepinac heroji mira. Ako je to uslov da vodimo dijalog sa Hrvatskom, nikoga za to neće naći u Srbiji - rekao je Dačić na konferenciji za novinare. 
Navodeći da su naša vrata otvorena i da želimo razgovor sa Hrvatskom, Dačić kaže da svi treba da se usredsredimo na zajedništvo, ali da nas rehabilitacija povezana sa zločincima i genocidom sigurno ne može voditi ka tome. 
- Stepinac anđeo mira? Nemojte, molim vas. To je uvreda za sve koji su stradali u NDH - kaže Dačić i dodaje da Hrvatska može da "podiže i spomenike Hitleru, Himleru, Gebelsu..., ali neka nas ne teraju da tome aplaudiramo". 
- Imamo pruženu ruku - kaže Dačić i navodi da ne želi da polemiše sa hrvatskim zvaničnicima, te da je obaveza Srbije da reaguje na rehabilitaciju ustaštva u Hrvatskoj što je, dodaje, i obaveza Hrvatske kao članice EU. 
On je rekao da se protivi rehabilitaciji ratnih zločinaca i saradnika okupatora u Srbiji, ali još više rehabilitaciji NDH, navodeći da je danas postalo normalno rehabilitovati NDH i zločine protiv Srba i Jevreja, a proglašavati za ratno huškanje kada se neko tome usprotivi. 
- Nisam čuo od njih osudu zločina protiv Srba, kao što je Srbija hapsila i kažnjavala sve koji su počinili zločine - dodaje Dačić, koji se u obraćanju na konferenciji za novinare pozivao na istorijske činjenice o Stepincu i NDH. 
Dačić je naveo i da će sutra u Novom Sadu zasedati komisija koja se bavi ulogom Stepinca. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA