Najnovije

KONTINUITET ANTISRPSKE POLITIKE: Američki diplomata autor revizije presude protiv Srbije?

Veliki prijatelj BiH, Dejvid DŽon Šefer je čovek bez kojeg ne bi bilo revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, tvrde danas mediji u BiH. Radi se, kako navode, „o jednom od najvećih pravnih eksperata, visoko moralnoj osobi sa velikim uticajem u međunarodnim pravnim krugovima“.

BiH - RS (Ilustracija: Pravda)

Za njega, kako se navodi, kažu da je uradio glavni deo posla, zbog čega i tvrde da je Šefer autor revizije presude protiv Srbije.
U Šeferovoj biografiji stoji da je američki pravnik i diplomata, koji je 1997. godine, za vreme Bila Klintona, bio prvi ambasador SAD za pitanja ratnih zločina. 
Šefer je direktor Centra za međunarodna ljudska prava Pravnog fakulteta Univerziteta Nortvester, a profesor je prava na međunarodnom pravu i ratnim zločinima na univerzitetima DŽordžtaun, Kolumbija Djuk i DŽordž Vašington Univerzitetu. 
Tokom prvog Klintonovog mandata najpre je bio viši savetnik Medlin Olbrajt, koja je tada bila ambasador u Ujedinjenim nacijama i zajedno sa njom bio je utemeljitelj ideje Međunarodnog krivičnog suda u Hagu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. 
Od 1993. do 1996. godine bio je zamenik odbora Nacionalnog veća sigurnosti SAD. 
Kao ambasador, učestvovao je u stvaranju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, Specijalnog suda za Sijera Leone i Tribunala za zločine Crvenih Kmera u Kambodži. 
On je takođe vodio pregovarački tim SAD u Međunarodnom krivičnom sudu, vodio je tim američkih eksperata od preko 200 stručnjaka. 
Bio je i šef sudiji Teoderu Meronu, jednom od članova tog tima. 
Klinton ga je imenovao za sudiju iz američke kvote za Tribunal za bivšu Jugoslaviju, ali je po dolasku DŽordža Buša Mlađeg smenjen, a umesto njega republikanci su postavili Teodora Merona. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA