Najnovije

JUNKER NA IVICI LUDILA: "Evropa ne sme da popusti pod američkim pritiskom!"

Predsednik EU komisije Žan Klod Junker rekao je da Evropa ne sme da popusti pod pritiskom iz SAD-a koji traže od Evrope da poveća vojnu potrošnju - Junker ističe da se izdvajanje za razvoj i humanitarnu pomoć takođe može računati i kao izdvajanje za bezbednost.

Žan-Klod Junker (Foto: JuTjub)

Zvuči logično, ali pitanje je koliko će evropskih zemalja pružiti otpor, a koliko će ih nastojati da se dodvori SAD-u povećanjem vojne potrošnje na štetu sopstvenih ekonomija.
Podsetimo, novi američki predsednik Donald Tramp je na neki način Evropljanima dao ultimatum ističući da nije siguran da će SAD braniti druge NATO članice ukoliko one ne povećavaju izdvajanje za NATO na minimalno 2% svog ekonomskog dohotka. Naime, SAD trenutno puni NATO budžet sa čak 70%.
- Ovo je američka poruka već mnogo, mnogo godina. No, ja se tome snažno protivim i tvrdim da ne smemo da dozvolimo da nas nateraju na to - rekao je Juncker.
NJegova opozicija ne iznenađuje s obzirom da je on snažno podupro ideju osnivanja zajedničke evropske vojske koja bi, možda, mogla da postane alternativa NATO-u. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA