Najnovije

NINIVO, STIŽEMO: Totalna ofanziva na poslednje uporište ID-a (VIDEO)

Iračke snage krenule su prema zapadnom Mosulu, poslednjem velikom uporištu snaga ID u Iraku. Operacija je počela u nedelju pri čemu je vojska zauzela nekoliko sela, a Bi-bi-si danas javlja kako se pucnjava čuje iz daljine.

Ofanziva na Mosul (Foto: Jutjub)

Vojska najpre planira da zauzme aerodrom, a nakon toga će krenuti u borbu za gusto naseljena područja u kojima je preko 3.000 boraca ID-a. Oni su poručili da će svim snagama braniti svoje poslednje uporište u Mosulu. 
Nakon teških borbi prošlog meseca je oslobođen istočni deo Mosula. U napad za oslobođenje zapadnog dela Mosula uključene su hiljade vojnika koji imaju artiljerijsku i vazdušnu podršku. Kako prenosi Bi-bi-si, njihov napredak je usporen zbog improvizovanih eksplozivnih naprava koje su podmetnuli pripadnici ID-a. UN strahuju za živote civila koji su zarobljeni u Mosulu, a kojih ima oko 650.000. Kako bi se sprečile dodatne žrtve, podeljeni su leci o tome kako će od nedelje početi napad u zapadnom delu Mosula. Vojska kaže da će zapadni deo biti teže osvojiti od istočnog zbog brojnih uskih ulica i prolaza. To je ujedno i deo grada koji je manji, ali je naseljeniji. Prema izveštaju UN-a, gotovo polovina žrtava iz oslobađanja istočnog dela Mosula su bili civili. Sa druge strane granice, u Siriji, bitka za istočna naselja Alepa je dobila na ubrzanju. Pogledajte OVDE kakvo je tamo stanje. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA