Najnovije

TRAMP ŠALJE NOSAČ AVIONA U KINESKO MORE I IZAZAVA RAT: Vašington i Peking na korak od oružanog sukoba!

Američki predsednik Donald Tramp provocira rat s Kinom. On je ignorisao niz upozorenja Pekinga i u Južno kinesko more, koje Kina smatra svojim vodama, poslao američku pomorsku borbenu grupu. Kineski predsednik Si Đinping to smatra atakom na svoju zemlju.

Tramp i Đinping (Foto: Sinhua/Pravda)

Drske pretnje

Nosač "USS Karl Vinson" klase "nimic" uplovio je u subotu zajedno sa razaračem sa navođenim raketama "USS Vejn E. Mejer" i pratećim plovilima u Južno kinesko more. U pitanju su brodovi iz treće flote američke mornarice, koja je zadužena za istočni i severni Pacifik od kraja Drugog svetskog rata. Međutim, ovoga puta borbena grupa SAD poslata je u zapadni Pacifik, i to prvi put od 2012.
- Naša borbena grupa se nalazi u rutinskoj operaciji patroliranja - saopštila je američka mornarica.
Da stvar bude još ozbiljnija, komandant borbene grupe DŽejms Kilbi veoma drsko je zapretio Kini.
- Trening koji smo nedavno imali na Havajima i Gvamu je završen. On je pospešio efektivnost i spremnost naše mornaričke borbene grupe. Jedva čekamo da demonstriramo svoje sposobnosti - rekao je Kilbi.
Slanje borbene grupe u sporne vode usledilo je nakon niza kineskih upozorenja Vašingtonu da to ne radi. Poslednje upozorenje izdalo je ministarstvo spoljnih poslova Kine u sredu.
- Kina ima nesporni suverenitet nad Južnim kineskim morem. Poštujemo slobodu navigacije i preleta u tim vodama, prema međunarodnim zakonima. Međutim, čvrsto ćemo se suprotstaviti pokušajima negiranja kineskog suvereniteta u ime bezbednosti i slobode navigacije - naveo je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.
Kineski list "Global tajms", glasilo Komunističke partije i predsednika Si Đinpinga, ocenio je da SAD svojim prisustvom u Južnom kineskom moru daju povoda ratnom sukobu.
- Slanjem "Karla Vinsona" u Južno kinesko more, SAD očigledno žele da provociraju i naprave razdor između Kine i njenih suseda. To bi moglo da pokrene trvenja, čak i vojni sukob između Kine i SAD - istakao je "Global tajms".
Taj list je podsetio da je poslednjih nekoliko godina američka administracija pod predsednikom Barakom Obamom ograničila operacije svoje mornarice u spornim vodama i nije plovila Južnim kineskim morem od 2012. do 2015. kako bi izbegla nepotrebne sukobe.
- Obamina zabrana je donekle sprečavala sukobe. Po pitanju toga Tramp bi trebalo da nešto nauči od svog prethodnika - poručile su kineske vlasti Vašingtonu.

Hoće kinesku naftu

Prema navodima zvaničnog Pekinga, Južno kinesko more krije ogromnu količinu prirodnih resursa, zbog čega SAD žele kontrolu nad tim vodama.
- Ono se nalazi i na veoma važnoj poziciji Novog puta svile. Zbog te svoje važnosti Trampova administracija će sigurno pokušati da istisne Kinu i maksimalizuje svoje interese u tom delu, što nećemo dozvoliti - istakao je "Global tajms".
Inače, slanje borbene grupe u kineske vode samo je jedna u nizu Trampovih provokacija zvaničnog Pekinga. On je tokom predizborne kampanje pretio ekonomskim ratom Kini. Tu zemlju je nazivao najvećim neprijateljem SAD, manipulatorom nacionalnom valutom i pretio da će uvesti ogroman porez na uvoz kineske robe u Ameriku. Posle izborne pobede podržao je otcepljenje Tajvana od Kine, što je izazvalo neverovatan gnev Pekinga.

Ogromne zalihe nafte

- u Južnom kineskom moru nalazi se oko 250 ostrva i sprudova, od kojih su mnogi ispod vode u vreme plime
- problematična su dva arhipelaga Spretli i Paracel, oko kojih Kina gradi veštačka ostrva
- Kina, kojoj taj region pripada prema poslednjim kartama iz 1948, u sporu je sa pet zemalja - Vijetnamom, Brunejima, Malezijom, Tajvanom i Filipinima
- procenjuje se da Južno kinesko more krije čak oko 125 milijardi barela nafte i oko 500 biliona kubnih metara gasa
- jedan je od najprometnijih pomorskih puteva i strateški prolaz za bogate zemlje severoistočne Azije do Indijskog okeana
- SAD Južno kinesko more i vazdušni prostor nad njim smatraju međunarodnim koridorom, pa shodno tome tvrde da imaju pravo da izvode izviđačke letove i tuda nesmetano plove.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA