Najnovije

Mislite da je Transpacifičko partnerstvo (TPP) gotovo? Pogrešno, biće zamenjeno nečim mnogo gorim

23. januara se mnogo Amerikanaca radovalo jer je Donald Tramp zvanično povukao SAD iz Transpacifičkog partnerstva (TPP).

Tramp (Foto: Sinhua)

Jedini problem je taj što će TPP biti zamenjen nečim mnogo gorim.
U tišini, raspravljajući na sastancima još tajanstvenije od onih pod kojima je pregovarano o TPP, oko 50 zemalja je formulisalo Sporazum o trgovini uslugama, poznat kao TiSA.
Pregovori za TiSA-u se odvijaju od aprila 2013. godine i primarno ih vode SAD, EU i Australija.
Do sada su ovi narodi prošli kroz najmanje 21 rundu pregovora o ovom sporazumu.
Zemlje koje su umešane uključuju Australiju, Kanadu, Čile, Republiku Kinu, Kolumbiju, Kostariku, Evropsku uniju, Hong Kong, Island, Izrael, Japan, Lihtenštajn, Meksiko, Novi Zeland, Norvešku, Panamu, Peru, Južnu Koreju, Švajcarsku, Tursku, SAD, Pakistan i Mauricijus.
Dakle, zašto je TiSA tako loša? Šta bi TiSA uradila?
Kako je “Counterpunch” preneo, primena TiSA-e će biti ekvivalent puštanju megabankama da odluče šta je dobro za nas, jer “ni TPP nije razmatrao potpunu eliminaciju bilo koje vrste propisa protiv finansijske industrije.“
“Counterpunch” takođe navodi da, “Licemerno, TiSA bi zabranila zemljama u razvoju da usvoje mere koje zemlje poput SAD-a koriste kako bi olakšale svoj industrijski razvoj, još otkad su bili zemlja u nastajanju u 19. veku.“
Zanimljivo, Kina se drži van TiSA pregovora posebno po nalogu SAD-a:
“Amerika je osigurala da se Kina izostavi iz TiSA brigade, uprkos ogromnoj podršci za njeno uključivanje. Amerika je u više navrata blokirala zahtev Pekinga za pridruživanje TiSA razgovorima 2012. godine, uprkos podršci EU i većine učesnika.
Sastanci su uglavnom održavani na američkim, EU i australijskim misijama u krajnjoj tajnosti. S vremena na vreme, učesnici su se takođe okupljali u centru William Rappard koji je smešten u Svetskom trgovinskom centru."
Jedna stvar je jasna, TiSA je oduvek bila rezervni plan u slučaju da TPP i TIPP ne uspeju. U stvari, TiSA je modelirana direktno od TPP-a.
Iako je Tramp pomenuo ponovno uvođenje Glass-Steagall zakona, popunjavanje njegovog kabineta sa Goldman Saksom i čak i Domom Rotšildovih sada kada je izabran, izgleda direktno suprotno tom stavu. Šamar Srbiji, slikali se Donald Tramp i predsednik skupštine tzv. Kosova. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA