Najnovije

OVO JE VAŠ ZADATAK: Evo šta je Putin rekao svojim vojnicima u Siriji!

Ruska vojska je nanela značajnu štetu međunarodnom terorizmu u Siriji i to je dovelo do toga da počnu mirovni pregovori između opozicije i Damaska, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom susreta sa oficirima Severne flote.

Vladimir Putin uputio čestitke svojim vojnicima na svim uspesima u borbi protiv terorizma (Foto: kremlin.ru)

„Vi ste naneli značajnu štetu međunarodnim terorističkim grupama, njihovim bazama, skladištima oružja i municije, tehnici, infrastrukturi. To je, nesumnjivo, omogućilo pozitivne rezultate naporima svih strana koje učestvuju u borbama protiv međunarodnog terorizma, u ovom slučaju u Siriji i omogućilo stvaranje uslova za nastavak mirovnih pregovora između sirijske Vlade i naoružane opozicije“, rekao je Putin, obraćajući se vojnicima.
Ruski vojnici su pri izvršavanju zadataka u Siriji štitili Rusiju, i njihovo iskustvo će se izučavati i dalje koristiti, dodao je ruski predsednik.    
U Siriji se nalazi veliki broj militanata iz Rusije i država ZND, njih na hiljade, dodao je Putin.
„Za nas nije ništa manje važno, a možda i više, što se, nažalost, na teritoriji Sirije okupio veliki broj militanata poreklom iz republika bivšeg Sovjetskog Saveza i same Rusije. Prema našim preliminarnim podacima, taj broj se meri hiljadama. Prema podacima Generalštaba i FSB, radi se o 4.000 ljudi iz Rusije i 5.000 iz republika bivšeg SSSR-a“, rekao je Putin.
On smatra da Sirija mora da sačuva teritorijalnu celovitost, ali ne misle svi tako. Šefa ruske države brine verska podeljenost u Siriji.
„Siriju znamo kao višenacionalnu i multikonfesionalnu svetovnu državu. Ona je dugo bila takva. I to je bila garancija teritorijalne celovitosti te zemlje. Mi ćemo polaziti sa te pozicije, ali će na kraju odlučivati Sirijci“, rekao je Putin.
Putin veruje da treba izbeći mešanje u unutrašnje stvari Sirije, i Rusija se ni ne meša jer smatra da se na teritoriji te zemlje treba boriti samo protiv terorističkih grupa.
Putin je čestitao ruskim vojnicima Dan branilaca otadžbine i zahvalio im na radu u Siriji, uspehu u borbi protiv međunarodnog terorizma, naglasivši da su to odradili „na nivou“.
Vrhovni komandant oružanih snaga Rusije istakao je da se „bezbednost Rusije i zaštita njenih građana nalazi u dobrim rukama. Naše oružane snage imaju ogroman vojni potencijal, nalaze se u stalnoj gotovosti, mogu da deluju precizno i koherentno i samouvereno odbiju svaku agresiju“.
Rusija će nastaviti da razvija svoje oružane snage. Među prioritetima su jačanje strateškog nuklearnog štita i vazdušno-kosmičkih snaga, dodao je Putin.
On je podsetio da su u poslednjih nekoliko godina u vojnoj oblasti Rusije izvršene kardinalne transformacije i da će Rusija nastaviti da radi na kadrovskom i organizacionom jačanju oružanih snaga, povećavanjem njihove mobilnosti i borbene gotovosti. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube