Najnovije

TRESE SE AMERIKA: Tramp naredio CIA da zaustavi vojnu podršku pobunjenicima u Siriji!

Bela kuća je naredila Centralnoj obaveštajnoj agenciji da zaustavi vojnu podršku oružanim grupama koje su povezane sa Slobodnom sirijskom vojskom (FSA), grupi koja je protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Tramp (Foto: Sinhua)

Neki veruju da ovaj potez ukazuje na promenu u američkoj politici pod predsednikom Donaldom Trampom. Ali komandanti sirijskih pobunjenika kažu da veruju da je taj potez privremen, i da će vojna pomoć biti obnovljena.
Nekoliko godina je CIA pružala obuku i druge oblike pomoći pobunjeničkim grupama u Siriji, kao što su Nove sirijske snage, koje deluju pod okriljem FSA. Pored treninga, pomoć je uključivala laku i tešku municiju, uključujući i protivtenkovske rakete, mine i granate.
Međutim, čini se da je CIA dobila naređenje od Bele kuće pre skoro mesec dana da obustavi svu pomoć ovim pobunjeničkim grupama. Dopisnici iz novinske agencije Rojters su rekli da su potvrdili promenu u politici razgovarajući sa višim komandantima pobunjenika iz pet oružanih grupa koje deluju pod FSA. Ovi komandanti su rekli za Rojters da nisu dobili nikakav zvaničan razlog za iznenadni prekid pomoći CIA-e.
Ova promena se poklopila sa promenom straže u Beloj kući, od Baraka Obame do Donalda Trampa. Neki u Vašingtonu, kao i neki pripadnici pobunjeničkih frakcija u Siriji, su zabrinuti da promena u stavu CIA-e može označavati veću promenu politike u Beloj kući.
Tokom svoje izborne kampanje Tramp je, u više navrata, izjavio da će okončati američku otvorenu i prikrivenu podršku FSA i da će se umesto toga fokusirati na to da pobedi “Islamsku državu”.
Ali sami komandanti pobunjenika su rekli za Rojters da je zastoj u podršci CIA-e nastao zbog talasa ponovnih napada protiv njih od strane DŽebhat Fatah al Šam, sunitske militantne grupe koja je ranije bila povezana sa Al Kaidom. Pobunjenici su rekli da je CIA bila zabrinuta da bi oružje koje je dato FSA moglo završiti u rukama džihadista, pa je privremeno obustavila svoju podršku dok FSA snage ne potisnu DŽebhat Fatah al Šam.
Rojters je objavio komentare dva anonimna zvaničnika koji su bili upoznati sa operacijama CIA-e u Siriji.
Oni su za novine rekli da obustavljanje programa CIA-e “nije imalo nikakve veze sa tim što je predsednik Donald Tramp zamenio Baraka Obamu u januaru“. Osim toga, navodi Rojters, politika gospodina Trampa u Siriji ostaje nepoznata. Nekoliko novina i novinskih agencija su kontaktirale CIA-u tražeći komentare, ali je agencija u sredu odbila sve zahteve.
Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA