Najnovije

SRBI SA KOSOVA I DALJE STREPE: Zid je srušen, šta je sledeće?

Potporni zid kod mosta na Ibru srušen je juče u severnom delu Kosovske Mitrovice a da, na sreću, niko nije udario glavom o njega.

Kosovska Mitrovica (Foto: Jutjub)

Ipak, tenzije su se mogle osetiti i na severu i na jugu Kosova, zbog čega obični građani opet žele samo jedno - mir.
Zid visok dva metra, koji je prethodnih meseci bio razlog za raspirivanje (stvarnih ili izmišljenih) strasti obe strane na Kosovu i tema albansko-srpskih pregovora u Briselu, bar na papiru od juče više nije jabuka razdora. Uklanjanje ove konstrukcije trajalo je 60 minuta i proteklo je bez incidenata, u skladu sa prekjučerašnjim dogovorom gradonačelnika Severne Kosovske Mitrovice Gorana Rakića i kosovskog ministra prostornog planiranja Ferata Šalje, a uz posredstvo Kancelarije EU i ambasade SAD.

Na osnovu tog sporazuma i prema planu uređenja, srušeni zid biće zamenjen novom konstrukcijom, koja će biti uvučena dva metra prema unutrašnjosti pešačke zone, a njena izgradnja trebalo bi sutra da počne. To znači da će sporni zid biti pomeren za svega dva metra.

Ipak, imajući u vidu sve što se događalo prethodnih nedelja i dana, nakon hapšenja Haradinaja, pokušaja da srpski voz uđe na Kosovo i drame oko zida, obični smrtnici se s pravom pitaju šta je sledeće.
Žitelj Severne Kosovske Mitrovice Dušan Radaković ističe za da je svaki dogovor bolji od bilo kojeg sukoba.

- Bitno je i to da je zid srušen bez protesta, iako je severni deo grada i dalje podeljen na one koji su bili za zid i one koji su bili protiv njega. Taj most kod Ibra predstavlja i fizičku i psihičku barijeru između srpskog i albanskog dela Kosovske Mitrovice. Ima simboliku, jer se na njemu dogodilo ko zna koliko incidenata prethodnih godina - objašnjava Radaković, direktor Centra za zastupanje demokratske kulture.
Kako kaže, zbog te istorije ove saobraćajnice vrlo lako je moglo ponovo da dođe do sukoba.
- Nažalost, ljudi ovde već 18 godina žive pod tenzijama i stalno nešto iščekuju a da više ni sami ne znaju šta. Zavladala je letargija. Nikome više nije do rata. Svi su se okrenuli ekonomiji, poslu, egzistenciji - naglašava on.
Nažalost, povod za nova trvenja mogu se uvek naći.
- Polemika se trenutno vodi i u vezi sa demarkacijom Severne Kosovske Mitrovice, pošto je srpsko selo Suvi Do pripalo južnom, albanskom delu grada, što pravi velike papirološke probleme. Ipak, očekujem da se smire strasti u narednom periodu, iako je ovo izborna godina. Takođe, ne očekujem ni mnogo sporazuma u skorije vreme, baš zbog izbora - kaže Radaković.

Tenzije su se juče mogle osetiti i više od 70 kilometara daleko od Kosovske Mitrovice - u Goraždevcu, jednoj od najvećih srpskih enklava južno od Ibra.
- U ovakvim situacijama ne izlazimo mnogo van sela, pogotovo ne sa decom. Mi smo svakakve golgote ovde proživljavali prethodnih godina. I granatiranje i putovanja do Beograda preko Crne Gore i Rožaja iz bezbednosnih razloga i zato nam je najbitniji mir. Zbog toga bi i o svemu u čemu se ne slažemo s Albancima trebalo da razgovaramo da bismo došli do zajedničkog rešenja - ističe Milivoje Zdravković, direktor OŠ "Janko Jovićević" u Goraždevcu.
Učenici su još nedelju dana na raspustu, ali bez obzira na to značila im je jučerašnja poseta KFOR-a, koji su doneli i prigodne darove.
- Došli su nam Italijani i doneli deci na poklon školski pribor. Hteli su da vide i kakva je situacija u selu. Sigurno da se uz njih osećamo mnogo sigurnije - rekao je on.
Dodaje i da ipak ne treba ni generalizovati.
- Uglavnom, provokacije stižu od pojedinaca među Albancima i mi nastojimo da se takvih klonimo. Postoje s druge strane i oni normalni, sa kojima nemamo problema - zaključuje Zdravković.

Sa dva metra na 70 centimetara

Nova konstrukcija koja će zameniti potporni zid kod mosta na Ibru biće visoka 70 centimetara, a široka 120 centimetara. Gradnja ove konstrukcije počeće sutra. U planu je i izgradnja biciklističke staze u okolini mosta.
Ovakav preuređeni deo grada bi trebalo da bude zaštita pešačke zone u Ulici kralja Petra od ulaska vozila. U ovu ulicu jedino će moći da ulaze vozila Hitne pomoći, policije i vatrogasnih službi. A to će biti moguće ako jedan deo zida (devet metara) bude zamenjen potapajućim stubićima, da bi ove službe, ako bude bilo potrebe, mogle da prođu. Te službe će jedine imati daljinske upravljače za spuštanje i podizanje stubića.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA