Najnovije

TRAMP ODLUČNO PODRŽAO NATO: Ali ima i jedan uslov!

Nova administracija SAD odlučno podržava NATO – rekao je Donald Tramp u bazi američkog ratnog vazduhoplovstva „Mekdil” na Floridi.

Donald Tramp (Foto: Sinhua)

Predsednik SAD je izražavanje podrške formulisao ovako:
„Mi odlučno poržavamo NATO. Mi samo molimo da sve zemlje članice NATO daju previđeni novčani doprinos njegovom funkcionisanju. Mnoge to sada ne čine. Naši saveznici nisu ni blizu toga da za odbranu izdvajaju najmanje 2 odsto svog BDP”.
U nastavku je naglasio: „Saveznici Sjedinjenih Država moraju ispunjavati svoje obaveze prema finansiranju NATO. Naši saveznici su prema SAD na tom planu bili krajnje nepravedni”.
Kao što se vidi, Tramp nije ponovio svoje dosadašnje procene da je NATO zastarela organizacija. U toj bazi se nalaze štabovi Centralne komande (CENTCOM) i Komande specijalnih operacija (SOCOM). Ove dve komande imaju ključnu ulogu u izvođenju američkih vojnih operacija u inostranstvu. U nadležnosti CENTCOM je i Bliski Istok. Novi američki lider je, inače, na Floridi izrazio uverenost da će SAD  „zajedno sa saveznicima” održati pobedu nad islamskim terorizmom u celom svetu. Pritom je objavio: „Danas upućujemo signal toj smrtonosnoj i rušilačkoj sili: Amerika i njeni saveznci će te pobediti. Da, mi ćemo pobediti ekstremn islamski terorizam. Nećemo mu dozvoliti da pusti korenje u našoj zemlji”. Ukazao je da je CENTCOM u epicentru borbe protiv terorističke Islamske države koja „vodi kampanju genocida i zverstava po celom svetu”. Podvukao je da on i njegova administracija neće dopustiti da islamski teroristi „nanesu udar Sjedinjenim Državama”. Istovremeno je obećao da će SAD uložiti „značajna sredstva” u svoje Oružane snage. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA