Najnovije

TRAMP "RATUJE" SA KINOM I IRANOM: Ali Putinova reč je presudna!

Aktivnosti predsednika SAD Donalda Trampa vode ka tome da će susret s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom biti značajniji od očekivanog.

Donald Tramp i Vladimir Putin (Foto: Sinhua/Pravda)

Ekscentrični milijarder je još u predsedničkoj kampanji uputio mnoštvo pohvala ruskom lideru, ali se po stupanju na dužnost žestoko zamerio ruskim saveznicima Kini i Iranu.
Ako se već u kampanji naziralo da će se zvanični Peking naći na udaru Trampa, to nije slučaj sa Iranom, koji je uspeo da izgradi kakve-takve odnose sa Vašingtonom, posle dugogodišnjih pregovora o smanjivanju nuklearnih aktivnosti. 
Tramp je nekoliko dana po objavljivanju rezultata predsedničkih izbora optužio Kinu da namerno devalvira svoju valutu, kao i za "vojno poziranje" u Južnom kineskom moru. 
"Da li nas je Kina pitala da li je u redu da devalviraju svoju valutu (čime otežavaju našim kompanijama da se nadmeću), ili da nameću visoke poreze našim proizvodima (SAD ih ne oporezuje) ili da izgrade ogroman vojni kompleks usred Južnog kineskog mora? Mislim da nije!", napisao je Tramp. 
“So na ranu“ bio je i poziv upućen predsednici Tajvana, države koju Kina smatra svojom i drži je uz sebe kroz “politiku jedne Kine“, a problemi su pojačani i odlukom Pekinga da premesti svoju interkontinentalnu raketu na granicu s Rusijom, odakle ima “čistu metu“ ka SAD. 
Uredba o sprečavanju državljana šest pretežno muslimanskim zemalja da uđu u SAD je najviše razljutila Iran, nuklearnu silu koja je i posle suspendovanja te uredbe žestoko kritikovala sve što izađe iz Trampovog grla ili olovke. 
Kulminacija je direktna optužba iz Bele kuće da je Iran teroristička zemlja, potom slanje grupe ratnih brodova skoro do same obale Irana, a potom i reakcija suverenog lidera ajatolaha Alija Hamneija, koji je ocenio da je Tramp svojim rečima pokazao pravo lice Amerike. 
Sve to se dešava u trenutku kada nije izvestan datum sastanka Trampa i Putina, iako je najavljeno da će to biti dogovoreno neposredno nakon telefonskog razgovora, koji je, prema saopštenju Kremlja, prošao u prijateljskom tonu. 
Prijateljski ton je Kremlj uputio i posle Trampove izjave o Iranu, ali u pravcu Teherana, kada je rečeno da Rusija ne smatra Iran terorističkom zemljom, dok su dugogodišnje političke i ekonomske veze Rusije i Kine razlog da se Tramp ozbiljno zabrine. Pogledajte OVDE Tramp izneo teoriju zavere i šokirao sve! Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA