Najnovije

KINA SPREMA PREVENTIVNI NAPAD NA AMERIČKE BAZE: Satelitski snimci pokazuju tačne mete?! (FOTO/VIDEO)

Poslednji u nizu poteza koji "podgrevaju" situaciju u odnosima između Vašingtona i Pekinga povučen je početkom ove nedelje.

Tramp, Si i DF-16 (Ilustracija: Sinhua, Pravda)

Zapad je sve zabrinutiji zbog učestalih pomorskih vojnih vežbi kineske ratne mornarice, a britanski Dejli mejl objavio je detalje "opasnih vojnih vežbi kineske vojske koje mogu da ugroze američke vojne baze na Pacifiku". "Istraga", čiji su rezultati opisani u tekstu, zasnivala na satelitskim snimcima koji pokazuju odnos kineskih raketnih baza za testiranje i američke vojne baze, odnosno činjenicu da su sve kineske raketne probe imale za cilj simulaciju uništavanja američkih nosača aviona, razarača i aerodroma u istočnoj Aziji, tvrde iz Dejli Mejla.
Foto: Google Earth/warontherocks.com

Priložene fotografije, kažu, pokazuju da su oblasti za testiranje dizajnirane tako da liče na vojne baze.
Foto: Google Earth/warontherocks.com

Poslednja u nizu vojnih akcija Kineske armije u vodama Azijskog Pacifika desila se početkom nedelje, kada je sofisticirana raketa, koja može dostići položaje Amerike i Japana, testirana tokom jedne vojne vežbe.
Foto: Google Earth/warontherocks.com

Raketa DF-16 predstavlja prekretnicu u razvoju kineskih raketnih snaga: Pored naoružanja za kopnene napade, koja kineska vojska takođe promoviše, ova raketa je namenjena i borbama na vodi. Prvi put je predstavljena 2015. godine na vojnoj paradi u Pekingu i može da dosegne udaljenost od 1.000 kilometara, što znači da može da stigne do Okinave, nekoliko okolnih američkih baza, Tajvana, Filipna i sličnih destinacija. Takođe može na sebi da nosi tri bojeve glave težine i do jedne tone, kao i nuklearno naoružanje, piše Dejli mejl.

Smirivanje strasti

Međutim, nakon žestokog početka i zaoštravanja odnosa između Pekinga i Trampove administracije, Tramp je načinio prvi "otklon" od dosadašnjih zapaljivih govora. On je poslao pismo kineskom predsedniku Si Đonpingu, čoime je "probio je led" u odnosima s Kinom. U pismu Tramp poručuje da se raduje saradnji sa svojim kineskim kolegom u razvoju odnosa, a Kina je sa svoje strane istakla da pridaje veliki značaj odnosima sa SAD i da je saradnja – jedina opcija. Tramp je u pismu zahvalio predsedniku Kine na čestitkama povodom inauguracije i poželeo kineskom narodu uspešnu lunarnu Novu godinu, saopštila je Bela kuća, prenosi Rojters. "Predsednik Tramp je saopštio da se raduje saradnji sa kineskim predsednikom kad je reč o razvoju konstruktivnih odnosa koji koriste i SAD i Kini", navodi se u saopštenju. Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang je danas, na konferenciji za novinare u Pekingu, potvrdio prijem pisma i zahvalio Trampu na novogodišnjim čestitama kineskom narodu, istakavši da je saradnja između dve zemlje jedina opcija i da Peking pridaje veliki značaj odnosima Kine i SAD. Tramp nije razgovarao direktno sa kineskim predsednikom otkako je stupio na dužnost predsednika SAD 20. januara, napominje britanska agencija. Diplomatski izvori u Pekingu navode da su kineske vlasti strepele da bi detalji telefonskog razgovora mogli da procure u američke medije, kao što se prošle nedelje dogodilo nakon Trapomovog razgovora sa premijerom Australije. "To je poslednje što Kina želi. To bi bilo veoma neprijatno za predsednika Sjia i kineski narod, koji vrednuju koncept direktnog razgovora", rekao je neimenovani izvor blizak stavovima Pekinga o odnosima sa SAD. Izvor: Pravda, Telegraf, Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA