Najnovije

PUKLO JE: Sirijci i Turci zaratili kod Al Baba! (VIDEO/MAPA)

Napetost koja je sve vreme prosutna na liniji razdvajanja turskih i sirijskih snaga u okolini Al Baba kulminirala je nakon iznenadnog napada turskih snaga na grad koji je pod kontrolom Islamske države.

Turslka i Sirija zaratile oko Al Baba (Ilustracija: Pravda)

Nakon velike ofanzive koja je juče iznenada pokrenuta od strane turskih snaga na Al Bab, počeo je nagli skok tenzija između turskih i sirijskih snaga na terenu. Dan je, u sirijsko-turskim odnosima počeo nezvaničnim optužbama turskih snaga, da su sirijski avioni gađali položaje "Štita Eufrata" koje napadaju Al Bab, nakon čega su počele oružane provokacije pro-turskih militanata iz takozvane "Slobodne sirijske armije" po položajima snaga lojalnih Damasku u selu Abu Zandin. Prema izveštajima koji su se pojavili u sirijskim "opozicionim" medijima, u ovom području trenutno traju žestoke borbe, ali zvanične potvrde ili video zapisa sa terena za sada nije bilo. Jedina potvrda je fotografija koja se pojavila na društvenim mrežama a u kojoj pro-turski "pobunjenici" tvrde da su zarobili jedno vozilo SAA: U međuvremenu, pojavio se i snimak za koji džihadisti iz SSA tvrde da prikazuje borbu sa jedinicama Sirijske armije: Pogledajte kako izgleda situacija u ovom području. Mesto sukoba je zaokruženo crvenom i belom bojom:
Click to see the full-size map

Turske snage su, posle duže vremena, pokrenule novu ofanzivu za osvajanje Al Baba u noći 8. februara, o čemu više možete da saznate OVDE. Turci nisu napadali Al Bab od početka godine i dogovora sa Rusijom o zajedničkim naporima za oslobođenje Al Baba. Prema tom dogovoru, turske snage trebalo je da pruže vazduhoplovno-artiljerijsku podršku sirijskim snagama koje su krenule prema gradu sa južne strane. Ipak, nakon što su sirijske snage prekinule liniju snabdevanja Islamske države u Al Babu usledio je siloviti napad Turaka koji se ne obaziru na gubitke. Oni su po prvi put do sada zakoračili u neke zapadne delove grada, a napadi traju neprekidno i nesmanjenom žestinom. Pogledajte najnoviju mapu kontrole Al Baba i snimke iz borbi:

Juče su, takođe po prvi put do sad, predsednik SAD-a Donald Tramp i turski lider Redžep Erdogan obavili telefonski razgovor, a o čemu su razgovarali, pročitajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA