Najnovije

MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Vraćanje vojnog roka bi nas skupo koštalo, MIG-ovi stižu...

Ministar odbrane Zoran Đorđević izjavio je da u Srbiji neće biti vraćanja obaveznog služenja vojnog roka, navodeći da bi to državu skupo koštalo.

Zoran Đorđević (Foto: Jutjub)

Procena je da bi nas vraćanje obaveznog vojnog vojnog roka koštalo 70 milijardi dinara i da bi trajalo nekoliko godina, rekao je Đorđević.
- To bi nas skupo koštalo u ovom trenutku, pogotovo što možemo da se oslonimo na profesionalnu vojsku - naveo je ministar odbrane.
On je naveo primer Švedske koja nije mogla odmah to da uradi, nego joj je trebalo dve godine, a podsetio je i da Ustav dozvoljava prigovor savesti na vojnu službu.
Đorđević nije mogao da precizira kada će iz Rusije u Srbiju stići šest "migova29", navodeći da se čeka da ruski predsednik Vladimir Putin potpiše ukaz.
Kako je istakao, kada stignu "migovi", Srbija će imati ukupno 10 aviona.
- Nama je u interesu da "migovi" stignu što pre, da bismo počeli remont i modernizaciju aviona, a kada će to biti ne mogu da kažem, u ovom trenutku je najvažnije da će oni sigurno stići - kazao je Ðorđević.
On je pojasnio da 185 miliona evra ne koštaju ruski "migovi29", već kompletan paket koji treba podeliti u tri faze, ističući da ta suma neće biti utrošena odmah, nego u narednih nekoliko godina.
Prva faza je prilagođavanje naoružanja našim uslovima i produženje roka trajanja na još 10 godina, druga je nabavka rezervih delova, a treća modernizacija aviona i kupovina raketa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, rekao je Ðorđević.
Prema njegovim rečima, u tu sumu ulaze i drugi troškovi, kao što je cisterna za gorivo, hangari za držanje 10 aviona, održavanje....
O nedavnoj eksploziji u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu, u kojoj je troje ljudi poginulo, Ðorđević je rekao da su formirane dve komisije - jedna inspekcije odbrane i druga koju je on osnovao.
- Na vreme smo sačinili izveštaj o nesreći. Taj izveštaj je zaveden i čeka zahtev Višeg tužilaštva u Kragujevcu. Ako tužilaštvo, kao nadležno za istragu bude tražilo naš izveštaj, mi ćemo ga dostaviti - kazao je Ðorđević. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA