Najnovije

SITUACIJA U REGIONU TURBULENTNA I SLOŽENA: Zabrinutost zbog situacije na Kosovu!

Srbija je stabilna zemlja i ne postoji mogućnost značajnijeg ugrožavanja mira i bezbednosti na teritoriji naše države, konstatovano je na današnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je razmatrana političko-bezbednosna situacija u Srbiji, regionu, kao i stanje na KiM, posebno posle najnovijih inicijativa i zahteva Albanaca za prekidom briselskog dijaloga i formiranjem tzv. vojske Kosova.

Vučić je danas prisustvovao na savetu za nacionalnu bezbednost (Foto: Jutjub)

Savet je zaključio da je situacija u regionu turbulentna i složena, a da je država Srbija uložila ogroman napor da u ovom delu Evrope budu sačuvani mir i stabilnost, kao i da budu uspostavljeni dobri i prijateljski odnosi između različitih naroda, etničkih i verskih grupa.
– Ipak, bez našeg uticaja, postoji opasnost širenja političkih sukoba unutar pojedinih država u okruženju, koji su podstaknuti, kako domaćim razlozima političke netrpeljivosti, tako i značajnim uplitanjem stranih civilnih i vojnih obaveštajnih službi – navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.
Zadatak svih organa Srbije, je da ne dozvole bilo kakvo prelivanje političkih, ali i drugih sukoba na teritoriju Srbije, te da poštuju nezavisnost drugih država i ne mešaju se u njihove unutrašnje stvari.
Istovremeno, Savet obavezuje državne organe da u skladu sa svojim nadležnostima učestvuju u saradnji sa Srbima u regionu koji se nalaze pod političkim pritiscima centralnih vlasti u pojedinim državama Zapadnog Balkana, uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta tih država.
Savet za nacionalnu bezbednost Srbije izražava zabrinutost zbog zaoštravanja retorike koja je primetna u delovanju prištinskih organa vlasti.
– Posebno su zabrinjavajuće inicijative za prekidom dijaloga između Beograda i Prištine, a naročito zahtev za formiranjem vojske Kosova. Republika Srbija snažno i nedvosmisleno zahteva nastavak dijaloga u Briselu, poštovanje međunarodnog pravnog poretka, Rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma – navodi se dalje u saopštenju.
Savet je, kako se navodi, obavezao organe Srbije da se svim političkim i diplomatskim sredstvima suprotstave destabilizaciji stanja na Kosovu i Metohiji, kao i stvaranju takozvane vojske Kosova, što bi ugrozilo opstanak Srba u južnoj srpskoj pokrajini.
Istovremeno, Savet poziva Srbe na Kosovu i Metohiji da potpuno jedinstveno sa državnim organima Republike Srbije politički istupaju i štite interese našeg naroda i naše države.
Sednici Saveta, kojom je predsedavao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prisustovali su premijer Aleksandar Vučić, Zoran Đorđević, ministar odbrane, dr Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, Nela Kuburović, ministar pravde, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general LJubiša Diković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić, direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Đorđević, direktor Vojno-bezbednosne agencije general Petar Cvetković, zamenik direktora Vojno-obaveštajne agencije Zoran Stojković i državni sekretar ministarstva spoljnih poslova Ivica Tončev. Izvor: Tanjug/Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA