Najnovije

SRPSKA ZVER NA TOČKOVIMA: "Miloš" će povećati brzinu reagovanja, zaštitu i ubojnost vojske i policije

Oklopnjak "miloš", konstruisan u fabrici "Složeni borbeni sistemi" u Velikoj Plani, rešenje je dugogodišnjeg problema Vojske Srbije - manjka borbenih vozila točkaša. Međutim, prvi primerci ovog vozila naći će se u policijskim jedinicama. Problem borbenog transporta srpske oružane snage privremeno će rešiti uz pomoć 12 vozila "lazar 3", koja će se do kraja godine naći u jedinicama Vojske Srbije.

Oklopnjaci "miloš" i "lazar" (Foto: mod.gov.rs)

Ova dva vozila, prema najavama iz vojnog vrha, postaće temelj domaće kopnene vojske, kao i jedinica za brze intervencije, graničnih i patrolnih timova. Vojni stručnjaci još pre desetak godina utvrdili su da novi bezbednosni izazovi nameću potrebu za vozilom za prevoz borbenih timova vojnika, teško naoružanog i s protivoklopnom zaštitom. Ovaj zaključak, sa izraženim nedostacima postojećeg BVP-a, bili su inicijalna kapisla za razvoj nove generacije oklopnjaka.

- Najavljena isporuka "miloša" i "lazara 3" povećaće brzinu reagovanja, zaštitu i ubojnost vojske i policije - kažu u Ministarstvu odbrane. - Haubice "nora", kalibra od 155 milimetara, koje će se do kraja godine naći u kopnenoj vojsci, povećaće mogućnost razornog dejstva na velikim udaljenostima. Istom cilju namenjen je i raketni sistem "morava", koji je u završnoj fazi testiranja u Tehničko-opitnom centru.
O značaju borbenih vozila za Vojsku Srbije govori i najavljeni projekat modernizacije proverenog BOV-a. On podrazumeva remontovanje i ugradnju savremenih delova i naoružanja. U planu je da u sledećih nekoliko godina Vojska Srbije raspolaže sa četiri tipa ovog oklopnjaka. Modernizovani BOV koristiće se za izviđačke, patrolne, medicinske i komandne zadatke na gotovo svim terenima i u svim uslovima.
- Na sličan način je, na osnovu projekta Vojnotehničkog instituta, modernizovan BTR, jedan od najstarijih tipova iz ove familije vozila. On je modifikovan u borbeno vozilo pešadije naoružano topom, mitraljezom od 7,62 milimetra i dva lansera protivoklopnih raketa - navode u Ministarstvu.

Samonoseći oklop

"Miloš" je namenjen misijama jedinica policije i oružanih snaga. Osnovni koncept "miloša" bazira se na samonosećem oklopnom telu, savremenim sklopovima motora i menjača i nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti. Vozilo poseduje pet puškarnica, balistički zaštićene prozore, komandno-informacioni sistem i kamere za noćno osmatranje i vožnju. Na krovu oklopnog tela vozila ugrađeno je šest bacača dimnih kutija kalibra 82 milimetra.
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA