Najnovije

EVO ŠTA ĆE SE DESITI UKRAJINCIMA AKO NAPADNU: Ovako Rusi vežbaju odbranu Krima (VIDEO)

Na krimskom vojnom poligonu Opuk održavaju se trodnevni manevri ruskih jedinica za brzo reagovanje. U njima učestvuje više od 2.500 ljudi i 600 jedinica vojne tehnike. Desantne jedinice iz Novorosijska sa obale Crnog mora, zatim iz Kamišina iz Volgogradske oblasti i sa istoka iz Ulan Udea iz daleke Burjatije prebačene su pod uzbunom na Krim, gde vežbaju odbranu tog poluostrva od terorista, kao i "vojske uslovnog neprijatelja".

Rusi vežbaju odbranu Krima (Foto: Ministarstvo odbrane RF)

 - Po planu vežbe, ruske desantne jedinice treba da zauzmu sve važne objekte, a zatim da uz pomoć Crnomorske flote i avijacije unište protivnika koju je ušao na Krim - rekao je komandant desantnih jedinica general-pukovnik Andrej Serđukov.
Osim desantnih jedinica, u trodnevnim manevrima na Krimu koji se završavaju u sredu učestvuju i avijacija i morska pešadija Crnomorska flota.
Rukovodstvo Ukrajine već je izrazilo nezadovoljstvo zbog održavanja manevara na Krimu i nazvalo ih protivzakonitim. Oni se plaše da bi Rusija mogla u toku vojnih vežbi da prebaci svoje jedinice u Donbas i tako pomogne jedinicama samoproglašene Donjecke narodne republike. Na drugoj strani, u Donjecku tvrde da se ruski manevri na Krimu nikako ne mogu odraziti na situaciju na liniji razdvajanja u Donbasu, gde se svakodnevno puca.
I u centrali NATO u Briselu imaju negativan stav o manevrima na Krimu. U Briselu smatraju da je Krim okupiran i da su zato manevri nelegalni, jer nisu planirani u dogovoru sa ukrajinskom vladom. Pored toga, u Briselu kažu da Rusija nije informisala NATO o održavanju manevara na Krimu. Iz Moskve odgovaraju da po Bečkoj konvenciji iz 2011. zemlja mora da prijavi manevre ukoliko na njima učestvuje više od 13.000 vojnika, a da sada na Krimu vežba oko 2.500 ljudi. Zbog toga Rusija i nije informisala Zapad o manevrima na Krimu.
Moskovski analitičari smatraju da su manevri na Krimu u funkciji da "ohlade one u Kijevu" koji maštaju o tome da silom vrate to poluostrvo u sastav Ukrajine. Prošle nedelje nacionalističke partije Sloboda i Nacionalni korpus i Desni sektor potpisale su nacionalni manifest o osvajanju vlasti u Ukrajini. Oni maštaju o tome da Ukrajini vrate status atomske države i o stvaranju moćne armije. Osim toga, insistiraju na potpunom prekidanju diplomatskih odnosa sa Rusijom. Iz toga se izvlači zaključak da se predsedniku Porošenku poprilično zaljuljala fotelja.

Peskov: Moskva umorna od istih komentara

Rasprva u američkom Kongresu o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD teško da može da pruži konstruktivan doprinos razvoju odnosa između Moskve i Vašingtona - izjavio je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Moskva je, kako je dodao, umorna od komentarisanja jedne te iste stvari. Juče se pojavila i vest o tome da su RT i Sputnjik pod istragom FBI jer su navodno koristili botove koji su punili socijalne mreže linkovima za podršku Trampu. Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA