Najnovije

IZNENAĐENJE: Holanđani odlučuju o članstvu Crne Gore u NATO-u na referendumu?!

10.000 potpisa potrebno je skupiti do 19. aprila 2017, a čitava procedura bila bi istovetna onoj kada su Holanđani odbacili Sporazum o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji.

Milo Đukanović i DŽo Bajden (Foto: gov.me)

Unija za neutralnost apelovala je na sve da podrže akciju za održavanje referenduma u Holandiji, na kojem bi se preispitala odluka holandskog Senata, kojom je ta država ratifikovala Protokol o ulasku Crne Gore u NATO.
Apel Unije odnosi se na svaku vrstu pomoći, tj. na opštu mobilizaciju svih antiglobalista, mirovnih aktivista, desnih i levih organizacija i pojedinaca koji su protiv ulaska Crne Gore u vojni savez NATO, kako bi se samoorganizovali ili pridružili Uniji za neutralnost, kojoj je pomoć u ovom poduhvatu neophodna.
Građani Holandije imaju ustavno pravo da o Protokolu o pristupanju Crne Gore NATO-u odlučuju na referendumu, kako bi preispitali odluku Senata. Za pokretanje procedure održavanja referenduma potrebno je sakupiti 10.000 potpisa, a potom i 300.000 potpisa holandskih građana za okončanje procedure o referendumu u predviđenim rokovima prema holandskom zakonu.
Naznačenih 10.000 potpisa potrebno je skupiti do 19. aprila 2017, a čitava procedura sprovođenja referendumskog postupka bila bi istovetna onoj kada su holandski građani 6. aprila 2016. odbacili Sporazum o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji.
Donji dom Parlamenta Holandije ratifikovao je 22. decembra 2016. Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Zatim je Gornji dom Holandije, odnosno Senat, 21. marta 2017. takođe ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.
Vlada Holandije je, međutim, dala mogućnost za raspisivanje referenduma kojim bi građani savetodavnom merom mogli da opozovu odluke oba doma holandskog parlamenta.
Unija za neutralnost započela je aktivnosti u ovom smeru, obaveštavajući predstavnike holandskog parlamenta o činjenici da se radi o nasilnom pokušaju uvlačenja Crne Gore u NATO.
Unija je u pismu holandskim parlamentarcima koje je poslato ranije ukazala na istraživanje američke kompanije „Galup“ iz 2016. u kojem se uočava da samo manjina od 21 odsto građana Crne Gore vidi NATO kao zaštitu, da većina od 29 odsto vidi NATO kao pretnju, dok čak 35 odsto građana ima o tome neutralno mišljenje.
Pored toga, parlamentarcima je dat na uvid elaborat koji je 24. februara 2017. poslat američkom Senatu da bi se senatori upoznali s činjenicama kako su obmanuti od strane predstavnika bivše Obamine administracije o mišljenju građana Crne Gore o ovom pitanju.
- Ako ne može u Crnoj Gori, pokušaćemo da organizujemo referendum o ulasku Crne Gore u NATO u demokratskoj Holandiji - kazao je ovim povodom Gojko Raičević, predsednik Unije. Izvor: in4s.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA