Najnovije

PUTIN I ROHANI U MOSKVI: Zajednička borba u Siriji i ekonomski projekti za novi savez dve azijske sile!

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin primio je danas u Kremlju iranskog predsednika Hasana rohanija.

Putin i Rohani u Moskvi (Foto: kremlin.ru)

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov iranski kolega Hasan Rohani na susretu u Moskvi izrazili su zadovoljstvo ulogama svojih zemalja u sukobu u Siriji. Dvojica lidera pozdravili su mirovne pregovori u Astani između sirijske vlade i naoružane "opozicije" koja se suprostavlja predsedniku Bašaru al Asadu. Putin je rekao da je proces u Astani pod pokroviteljstvom Rusije, Irana i Turske "od izuzetnog značaja za političko rešenje krize u Siriji", iako je "opozicija" bojkotovala treću rundu pregovora koja je održana ranije ovog meseca.
Vstreča s Prezidentom Irana Hasanom Ruhani.

Predsednici Rusije i Irana dali su podršku iranskom nuklearnom dogovoru koji su postigli Teheran i šest svetskih sila u zamenu za ukidanje pojedinih sankcija Iranu. Oni su pozvali sve strane na poštovanje dogovora i dali podršku legitimnom pravu Irana na upotrebu nuklearne energije u mirnoopske svrhe. Putin i Rohani su razgovarali i o izgradnji drugog i trećeg bloka nuklearke Bušer u Iranu.
V hode oficialьnogo vizita Prezidenta Irana v Rossiю podpisan paket dokumentov o sotrudničestve v različnыh oblastяh. S Prezidentom Irana Hasanom Ruhani.

Tokom Rohanijeve posete Moskvi, Rusija i Iran potpisali su 16 međudržavnih sporazuma o saradnji, kao i memorandume o zajedničkim planovima ruskih državnih koproracija Rosatom, Ruske železnice (RŽD), Gazprom i Rosgeologija sa iranskim partnerima. RŽD će, primera radi, obaviti elektrifikaciju iranske pruge Garmsar-Inči Burun i za nju obezbeiti električne lokomotive.
V hode oficialьnogo vizita Prezidenta Irana v Rossiю podpisan paket dokumentov o sotrudničestve v različnыh oblastяh.

Potencijalno najznačajniji je sporazum koji ruskim kompanijama otvara pristup iranskim nalazištima nafte i gasa. Ti poslovi su teški oko 20 milijardi dolara. Predsednici dve zemlje - Vladimir Putin i Hasan Rohani - istupili su sa zajedničkom izjavom kojom su osudili i podlo ubistvo ruskog ambasadora u Ankari Andreja Karlova. U zajedničkoj izjavi, predsednici su posebno naglasili: "Suverenitet i ravnopravnost država se podrivaju i korišćenjem terorističkih i ekstremističkih grupacija kao instrumenta za realizaciju političkih i geopolitičkih ciljeva. To je nedopustivo".
S Prezidentom Irana Hasanom Ruhani.

Još se dodaje da se terorizam ne sme poistovećivati ni sa jednom kulturom, religijom i nacijom. Izvor: RSE, fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA