Najnovije

BRATSTVO BARUTA I ČELIKA: Rusija i Srbija zajedno prave novo oružje

Očekujemo dolazak novih ruskih kompanija u Srbiju, rekao je premijer Aleksandar Vučić novinarima u Moskvi, sumirajući razgovore koje je imao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Vučić i Putin (Foto: Vlada Srbije)

- Moji prvi sastanci sa Putinom, prvi, drugi i treći, uvek su se ticali pitanja koliko Srbija duguje, za Petrohemiju, za Gasprom... Srbija više ne duguje, sve plaća, a mi sada razgovaramo o politici i konkretnoj saradnji u budućnosti - rekao je Vučić. Predsednik Rusije je u kratkom obraćanju, pre nego što su počeli razgovori iza zatvorenih vrata, u četiri oka, rekao da nema sumnje da će se prijateljski odnosi dve zemlje dalje razvijati i posle predstojećih predsedničkih izbora u Srbiji. On je sadašnjoj vlasti u Srbiji poželeo sreću na izborima. - Uvereni smo da će izbori biti sprovedeni na najvišem nivou. Želimo uspeh sadašnjoj vlasti - rekao je Putin na početku sastanka sa premijerom Vučićem u Kremlju. On je, pozdravljajući premijera Vučića, rekao da je uveren da će predstojeći predsednički izbori u Srbiji biti organizovani "na najvišem nivou”. Putin je sa Vučićem razgovarao i o situaciji u regionu. - Veoma bih hteo da s vama razmotrim situaciju u regionu, jer, kako nam se čini, po nekim spoljašnjim znacima, postoji neko zaoštravanje - kazao je Putin. Putin je kazao da, kako god da se razvija politička situacija, on ne sumnja da će se odnosi Rusije i Srbije razvijati pozitivno. - Razvijaće se dakle jednako u duhu prijateljstva koji karakteriše naše odnose svih poslednjih godina - rekao je Putin. Premijer Srbije je kazao da je Putinu preneo poglede na situaciju u regionu, istakao poziciju naše zemlje da su mir i stabilnost od presudnog značaja za Srbiju i ukazao na izazove sa kojima se suočavamo i koji su ispred nas. Vučić je rekao da je od velikog značaja podrška Rusije očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije, ali je ne manje važna i podrška u drugim oblastima, poput privrede. Vučić je podsetio da je Putin, u svom uvodnom izlaganju, pohvalio srpsku vladu rekavši da je ona najzaslužnija za povećanje trgovinske saradnje dve zemlje. - Očekujemo dolazak novih ruskih kompanija u Srbiju. Govorili smo i o poslovanju RŽD-a i NIS-a. NIS je naš najveći punilac budžeta, a RŽD uvek na vreme ispunjava svoje obaveze. Govorili smo o novim preduzećima koja treba da stignu u Srbiju, kao i o tome šta zajednički treba da radimo, da dalje unapređujemo saradnju - rekao je Vučić. Takođe je ukazao da je Putinu preneo da Srbija čvrsto stoji iza stava da se vojna neutralnost mora očuvati i da je to pitanje slobode i nezavisnosti našeg slobodarskog naroda, što je šef ruske države podržao. Vučić je rekao da je bilo reči i o izvozu "fijata", ali i da je bitno da se liberalizuje izvoz mesa, živine i da se osiguraju bolji uslovi za plasman sireva, šećera i cigareta.

Zajedno pravimo nove haubice, stižu "migovi 29"

Na sastanku je bilo reči da vojske Srbije i Rusije zajedno rade na razvijanju novog oružja - haubice od 155 milimetara. O ovome je bilo reči na inicijativu Putina, a Srbija je inače već sama razvila novu haubicu. Nora B-52 (Novo ORužje Artiljerije) je samohodna haubica, konstruisane na osnovu topa-haubice 152 mm M84 NORA-A sa novim kalibrom 155 mm, montiranog na kamion  Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA