Najnovije

IPAK I SA DODIKOM: Evo šta je predsednik RS rekao Federiki Mogerini

Predsetavnica Evropske unije koja je na "balskanskoj turneji", uspela je da održi sastanak sa Miloradom Dodikom, nakon što je prilikom prvog njenog pokušaja predsednik Srpske morao da ode u Rusiju, na sastanak sa Sergejom Lavrovim.

Mogerini - Dodik (Foto: Sinhua, JuTjub)

Predsednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik istakao je nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU Federikom Mogerini da su vlasti Republike Srpske opredeljene za evropski put BiH, ali da žele da RS bude vidljiva na tom putu kroz mehanizam koordinacije. "Republika Srpska je učinila sve u okviru ekonomske reformske agende i jedina je ispunila uslove iz pisma namere MMF-a", ocenio je on. Na sastanku sa visokom predstavnicom Mogherini, čelnici političkih partija u BiH istakli su svoju opredijeljenost ka evropskim integracijama BiH. Dodik kaže da problem leži u tome što mehanizam koordinacije nije profunksionisao, a za to okrivljuje Savet ministara BiH, koji, kako je rekao, uopšte nije ispunio svoje obaveze. "Koliko sam razumeo, to je prioritet koji smo danas usaglasili", istakao je on.
Vlast u RS, dodaje, prihvatila je model mehanizma koordinacije koji je i usvojen. "No, imaćemo problem ukoliko on ne profunkcioniše", upozorio je Dodik. Predsednik Srpske je optužio lidera SDS-a i potpredsednika PDP-a Vukotu Govedaricu i Igora Crnadka da su na današnjem sastanku insistirali na tome da težom prikažu situaciju u Republici Srpskoj. "Nije korektno da ovu priliku koriste za niske političke obračune", konstatovao je Dodik. PMilorad Dodik izjavio je pre sastanka u Sarajevu da BiH ima zastoje na putu ka EU koji su deprimirajući, jer FBiH i BiH, za razliku od Republike Srpske, nisu učinile šta je trebalo u okviru Reformske agende. Dodik je istakao da je činjenica da nije profunkcionisao mehanizam koordinacije, da je Republika Srpska učinila sve što je trebalo u okviru Reformske agende, a da FBiH i zajednički nivo BiH to nisu učinili. "Uvažavajući visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini, došao sam u Sarajevo na sastanak da kažem da su stvari u vezi sa Upitnikom i ostale vezane za kretanja ka EU, zablokirane", rekao je Dodik novinarima.

Izražena opredeljenost za nastavak provođenja Reformske agende

Predsednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je večeras u Sarajevu, nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini, da su predstavnici političkih partija iz BiH izrazili opredeljenje da se nastavi sa sprovođenjem Reformske agende. Govedarica je izrazio zadovoljstvo što su predstavnici političkih partija iz BiH tokom susreta ponovili opredeljenje za evropski put BiH. On je rekao da je sastanak bio prilika da analiziraju šta je BiH uradila na evropskom putu u proteklih godinu dana, a urađen je značajan deo aktivnosti. "Moram da priznam da sam, neću reći ohrabren, ali mi je bilo drago da čujem od predsednika SDA Bakira Izetbegovića da je spreman da prošlost ostavi daleko iza nas i da gledamo isključivo kako u budućnosti može da funkcioniše BiH", rekao je predsednik SDS-a. Govedarica je istakao da je Izetbegović tokom susreta izrazio spremnost na potpisivanje deklaracije koja će političke stranke iz BiH obavezivati da rade isključivo na pitanjima kako zemlja treba da se kreće ka evropskim integracijama.

Crnadak: Uzurpacija institucija BiH - opasnost za evropski put

Potpredsednik PDP-a Igor Crnadak rekao je da je, u ovom momentu, najveća opasnost po reforme i evropski put BiH uzurpacija zajedničkih institucija i paralelizam, te pokušaj da jedan narod sebi privuče odlučivanje van institucija. "Nadam se da su te stvari iza nas, bar smo takve poruke čuli danas u Sarajevu, idemo dalje putem dijaloga i međusobnog uvažavanja", rekao je Crnadak novinarima, nakon sastanka predstavnika stranaka potpisnica Reformske agende sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini. On smatra da je 2016. bila najbolja evropska godina za BiH do sada, te da će nastojati pokazati da i ova godina može biti jednako dobra. Crnadak je rekao da je PDP, od 1999. godine kada je nastao, imao za cilj Republiku Srpsku i BiH u EU. Izvor: SRNA, Nezavisne novine

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA