Najnovije

NIKAD NIJE BIO TOLIKO BESAN: Tramp pokreće novi rat!

Predsednik SAD Donald Tramp je ušao u novi rat sa svojim prethodnikom Barakom Obamom i sa Federalnim biroom za istragu.

Donald Tramp (Foto: Sinhua)

On je zatražio od Kongresa da istraži da li su Obama i njegova administracija zloupotrebili svoju moć i prisluškivali Trampa u toku njegove predsedničke kampanje.
Tramp tvrdi da je "žrtva prljavih trikova" i da je Obama naredio da mu se prisluškuju telefoni u "Kuli Tramp", koja je služila kao sedište njegove predsedničke kampanje. Navodno Obamino delo je uporedio sa aferom "Votergejt", a Obamu nazvao "lošim ili bolesnim momkom".
On je u subotu objavio niz tvitova sa optužbama o prisluškivanju, koje su usledile nakon poslednjih kontroverzi vezanih za Trampove veze sa Rusima.
Bela kuća je zato juče saopštila da Kongres SAD treba da istragu ruskog mešanja u izbore 2016. godine proširi da bi obuhvatila neproverene tvrdnje predsednika Trampa da je bivši predsednik Barak Obama u kampanji prešao pravno dopuštenu liniju.
DŽejms Komi, direktor FBI je zatražio od Ministarstva pravde da javno odbaci Trampove tvrdnje, rekli su neimenovani zvaničnici za "NJujork tajms".
Komi je rekao da su to lažne insinuacije da je FBI prekršio zakon i rekao da za njih nema apsolutno nikakvog dokaza, navodi izvor "NJujork tajmsa".
Tramp nije ponudio nikakve dokaze, pa se pretpostavlja da je tvrdnje zasnovao na medijskim izveštajima. Prema njima, FBI je dobio nalog od "tajnog suda" da nadgleda "Kulu Tramp".
Ni Ministarstvo pravde ni DŽejms Komi nisu još izdali zvanično saopštenje o Trampovim tvrdnjama.
NJegove optužbe su negirali Barak Obama i njegov bivši šef Nacionalne obaveštajne službe DŽejms Klaper.
- Apsolutno ne, to mogu poreći - rekao je Klaper koji je napustio svoj posao kada je Tramp preuzeo dužnost 20. januara.
Portparol Obame je rekao da je optužba Trampa "jednostavno lažna". Poslanici iz obe stranke su pozvali Trampa da obezbedi dokaz svoje zapanjujuće tvrdnje, ali je Bela kuća saopštila da neće dalje komentarisati dok kongresni odbori ne "izvrše takav nadzor".
Ipak Tramp ne odustaje. On je jednom svom saradniku rekao da je ubeđen u to da će se dokazati da je u pravu.
Kristofer Rudi, izvršni direktor "Newsmax Media", Trampov prijatelj i saradnik, kaže da je razgovarao sa njim o tim optužbama.
- Nikada ga nisam video tako besnog. Kada sam spomenuo Obamino negiranje prisluškivanja telefona, ljutito uzvratio: 'To će biti istraženo, sve će izaći na videlo. Dokazaće se da sam u pravu!' - ispričao je Rudi.
Sekretar za štampu Bele kuće Šon Spajser je objavio zahtev za istragu Kongresa u saopštenju u kojem pominje "veoma zabrinjavajuće" izveštaje "koji se tiču potencijalno politički motivisane istrage neposredno pre izbora 2016. godine".
- Predsednik Tramp zahteva da to bude deo istrage o ruskim aktivnostima - rekao je on.
Demokrate su ljuto odgovorile Trampu na njegov zahtev, dok su mu Republikanci rekli da pusti Kongres i Senat da obavljaju svoj posao.
Obaveštajni komitet Kongresa se ipak složio da će komitet "sprovesti istragu oko toga da li je vlada vršila nedgledajuće aktivnosti bilo kog zvaničnika kampanje neke od političkih stranaka". Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA