Najnovije

ZAEV PRIZNAO DA PRAVI VELIKU ALBANIJU: Više nema sumnje da Šiptari svoje opasne planove žele da ostvare preko Makedonije!

Lider Socijaldemokratskog saveza za Makedoniju (SDSM) Zoran Zaev, koji sa šiptarskim partijama hoće da formira vladu u Skoplju, priznao je da pravi "veliku Albaniju".

Zaev (Foto: Jutjub)

On je u intervjuu za HRT u nedelju uveče šokirao izjavom da Makedonija nije makedonska, već albanska.

Samo potpis u Tirani

- Makedonija nije samo zemlja Makedonaca, već i Albanaca. Ako javno napadnete građane koji čine više od 20 odsto stanovništva Makedonije, oni će se braniti - istakao je Zaev. On je priznao da je uslove albanskih partija, koje je prihvatio da bi s njima formirao vladajuću koaliciju, diktirao albanski premijer Edi Rama. - Razlog zašto nisam dobio mandat opravdavaju time da je ta deklaracija albanskih partija potpisana u Tirani. Međutim, ona je sastavljena u Makedoniji kao deo njihovih predizbornih programa. Samo su se sastali u Albaniji kako bi se sve stranke albanskog bloka okupile na jednom mestu - rekao je lider SDSM. U skladu s tom albanskom platformom, Zaev planira da izvede federalizaciju zemlje, promeni državna obeležja i prilagodi ih albanskim, promeni novčanice i izjednači albanski i makedonski jezik. - Sve su to stvari o kojima ćemo pričati. Zašto je problem da se o tome razgovara? - pitao je lider SDSM. Iako u javnim nastupima Srbe naziva bratskim narodom, Zaev je priznao da Srbiju namerava da optuži za genocid nad Albancima u Makedoniji, koji se navodno desio u periodu od 1912. do 1956. - Postoji jedna formulacija u kojoj se osuđuju vojske iz prošlog veka zbog ubijanja civila. U tome nema ništa loše. Neki aludiraju na to da je to bila srpska vojska, neki da su to bile nemačka, italijanska ili bugarska vojska, i to za vreme fašizma i Drugog balkanskog rata. Bilo kako bilo, osuđivanje da su vojske ubijale civile nije ništa strašno - rekao je Zaev. Na pitanje novinara da li se plaši sukoba u Makedoniji, Zaev je odgovorio da se to verovatno neće dogoditi. - Svi se toga bojimo, ali sam uveren da se to neće dogoditi. Da je trebalo da se dogodi, dogodilo bi se mnogo ranije. Pregovorima smo došli do ovoga. Srećan sam i ponosan što smo hemijskom olovkom i glasom skinuli režim sa vlasti. Ne mora da se lije krv da bi pao režim - naveo je Zaev.

Besramne laži

NJegov intervju na HRT osudila je cela makedonska javnost. U komentaru u listu "Republika" Zaeva su nazvali izdajnikom. - Zaev je izdao nacionalne interese. Besramno i uporno laže. Velika je sramota što neko ko želi da preuzme vlast u Makedoniji ne poznaje istoriju sopstvene zemlje i naroda. Jer se tačno zna ko je i kada terorisao Makedonce - navodi "Republika". Taj list je dodao da Zaev preuveličava broj Albanaca u Makedoniji i tvrdi da ih ima manje od 20 procenata. - Jedini cilj mu je da se dokopa vlasti, pa makar to bilo na štetu sopstvenog naroda - piše u komentaru. Podsetimo, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio je prošle srede da mandat za formiranje vlade poveri Zaevu, iako on sa tri albanske stranke ima većinu od 67 poslanika u parlamentu sa 120 mesta. Ivanov je naveo da mu ustav ni savest ne dozvoljavaju da mandat da nekome ko je prihvatio planove pravljene u drugoj zemlji. NJegova odluka je u skladu sa mišljenjem većine Makedonaca, koji ne žele albansku vladu u Skoplju, čak ni oni koji su glasali za Zaeva. Čak ga i njegovi birači osuđuju što je prihvatio uslove tri albanske partije - Demokratske unije za integracije (DUI), Bese i Alijanse za Albance. Smatraju da će takozvana tiranska platforma dovesti do cepanja zemlje i da će Makedonci izgubiti svoj identitet. Na mestu premijera radije bi ponovo videli Nikolu Gruevskog, čija je VMRO-DPMNE i dobila najveći broj glasova na decembarskim izborima. Gruevski je odbio da prihvati šiptarske uslove, pa su mu Albanci uskratili podršku i okrenuli se Zaevu.

Gruevski: Ili novi izbori ili odbacivanje Raminih uslova

Bivši premijer Makedonije, lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski izjavio je da za rešenje krize u zemlji postoje dva puta. Jedan je raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora u maju, a drugi da se Zoran Zaev odrekne albanske platforme. - Najbolji izlaz su prevremeni parlamentarni izbori. Prihvatanje platforme stvorene u drugoj državi i na inicijativu strane vlade nije u skladu sa normalnim tokovima politike u bilo kojoj zemlji na svetu - naglasio je Gruevski. On je, govoreći o takozvanoj tiranskoj platformi, rekao da je siguran da je ona doneta pod pokroviteljstvom albanskog premijera Edija Rame. - Partija Besa je navela da je inicijativa i sve što se dogodilo stiglo od albanske vlade i premijera Rame. Priznali su da su albanske partije iz Makedonije bile pozvane u Albaniju da razgovaraju o platformi i da je na kraju prihvate. Zajedno su stali iza platforme osmišljene u drugoj državi, koja se odnosi na našu državu - istakao je Gruevski.

Istekao rok za raspisivanje lokalnih izbora

Rok za raspisivanje lokalnih izbora u Makedoniji istekao je juče, a oni nisu raspisani. Problem je u tome što predsednik skupštine još nije izabran iako je parlament konstituisan. Prema makedonskom ustavu, samo predsednik skupštine može da raspiše lokalne izbore. Naime, konstitutivna sednica parlamenta održana je 30. decembra i na njoj su samo verifikovani mandati poslanika. Zasedanje na kojem je trebalo da bude izabran predsednik bilo je zakazano za prekjuče, ali nije održano. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA