Najnovije

PROPAO PUČ OPOZICIJE: Zašto su predsednički kandidati ispljuvali Boška Obradovića?

Nakon što su doživeli debakl na izborima, na kojima ih je do nogu potukao Aleksandar Vučić, opozicionari su pokušali da mu ospore pobedu. Kako se čini i ovaj potez proći će jednako neuspešno, kao i oni sami na predsedničkim izborima.

Boško Obradović (Foto: Jutjub)

Lider Dveri Boško Obradović istakao je da vladajuća koalicija nema većinu u RIK-u, te da će se na glasanju RIK-a o proglašenju konačnih rezultata videti ko je opozicija. On je na taj način aludirao da izbori mogu biti poništeni, ako opozicija tako odluči budući da opozicija u RIK-u ima 14 od ukupno 28 članova RIK.
Međutim, drugi predsednički kandidati tom idejom nisu oduševljeni i umesto da ga podrže, oni su ga na sva usta ispljuvali.
- Ja uopšte ne pratim i ne obazirem se na izjave LJotićevca Boška Obradovića, a da li će naš predstavnik u RIK-u glasati za proglašenje izbornih rezultata to ćemo tek da vidimo - kazao je lider SRS-a Vojislav Šešelj.
Ništa blaži nije bio ni predsednički kandidat Miroslav Parović koji je istakao da će njihov predstavnik glasati za proglašenje izbornih rezultata pošto nije bilo ozbiljnijih problema u sprovođenju izbornog procesa.
- RIK je deo državnog aparata, a država ne sme da popusti zahtevima ulice i neodgovornih političara koji su željni slave i jeftinih poena, pa izvode srednjoškolce na ulicu i spremni su da slično islamističkim teroristima iskoriste i decu i nasilje da bi došli na vlast. Obradović se upravo i ponaša tako da bi sve srušio i sve zloupotrebio samo da se dočepa vlasti - rekao je Parović.
Predsednički kandidat DSS-a, Aleksandar Popović istakao je da je to za njega “pravno, a ne političko pitanje”, a sličnog je mišljenja i v.d. predsednik DSS-a Miloš Jovanović.
- Glasati protiv proglašenja rezultata samo po sebi nije problem, jedino što bi u tom slučaju trebalo navesti ozbiljne razloge zbog kojih se to radi. Nikada se do sada nije desilo da se rezultati ne proglase. Ozbiljan razlog za to nešto bi mogli bi da budu navodi koji su došli iz izbornog štaba Saše Jankovića, ali su se oni potvrdili kao potpuno netačni. donekle bi mogao da bude i video snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, koji se takođe pokazao kao neka vrsta šala i manipulacije - kazao je Jovanović i dodao da ako nema ozbiljnih dokaza o neregularnosti malo je problematično ne glasati za proglašenje rezultata.
Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da sada postaje sasvim očigledno da je opozicija izgubila svaki kompas.
- Sam pokušaj da se u RIK-u blokira proces je odraz potpune nedemokratske kulture odnosno autoritarne svesti jer u demokratskom sitemu neke stvari se rade u skladu sa procedurom, dopadale vam se one ili ne. Nenormalno je da opozicioni političari sada koriste tu vrstu sredstava, to je isto kao kada bi rekli “nezadovoljan sam rezultatima izbora, sada ću blokirati prilaze Urgentnom centru”, a taj centar postoji zato što postoje pacijenti. RIK radi zato što treba da radi. Ovo je pokazatelj da su oni koji zagovaraju tako nešto dubinski antidemokratski orijentisani i da su izgubili svaki kompas. Pa nijedna normalna opoziciona stranka tako nešto ne može da podrži - navodi on dodajući da ne veruje da će se poražena opozicija ovde zaustaviti.
- Mi ne znamo šta je to sledeće što će da probaju i smisle, nemoguće je precizirati šta u očaju neko može da proba da uradi. Ipak, ne želim te crne slutnje da iznosim jer se sve nadam da niko od njih nije spreman toliko daleko da ide - zaključio je Anđelković.
Stamatović protiv rezultata
Predsednički kandidat Milan Stamatović najavljuje da će njegov predstavnik glasati protiv rezultata.
- Naš predstavnik u RIK-u dobio je nalog od GG Za zdravu Srbiju - Milan Stamatović, koju zastupa u tom telu da glasa protiv izbornih rezultata, zbog brojnih neregularnosti i prljave kampanje tokom izbornog procesa - kaže.
Preletačević: Glasaćemo protiv
Predsednički kandidat LJubiša Beli Preletačević poručio je da će njegova predstavnica u RIK-u glasati protiv izbornih rezultata.
- Naša predstavnica Nikolina Lipovšek će verovatno glasati protiv, imajući u vidu brojne neregularnosti širom Srbije - kazao je Preletačević. Radulović: Izbori neregularni
Predsednički kandidat i lider DJB-a Saša Radulović tvrdi da su izbori bili neregularni.
- Vučiću nije bilo dovoljno da kupuje glasove, ucenjuje ljude za posao, pravi kapilarne glasove i bugarske vozove. Morao je i da krade glasove tako što je na onim biračkim mestima na kojima kontrola opozicije nije bila moguća, prijavljivao da su glasali ljudi koji nisu glasali i ubacivao za njih listiće u kutije. U Sjenici smo pronašli 20 ljudi, po imenu i prezimenu, koji se vode kao da su glasali, a u to vreme nisu ni bili u Srbiji. To je bila masovna pojava. Radi se o manipulaciji oko 300.000 glasova. Naši predstavnici u RIK-u će glasati protiv konačnih rezultata. Kada bi predstavnici radikala, Čanka, Parovića i Stamatovića glasali protiv, rezultati ne bi mogli biti proglašeni. Na žalost, do sada su njihovi članovi u RIK-u glasali sa SNS-om uvek kada je bilo potrebno da se izglasaju odluke koje je Vučić naručio ili su, zajedno sa SNS-om, činili većinu kad je trebalo odbaciti zahteve opozicije - rekao je on.
Pročitajte OVDE i zašto će demonstranti nakon deset dana protesta napraviti pauzu. Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA