Najnovije

SEVERNA KOREJA PRETI "PREVENTIVOM": Na meti baze SAD i Seul

U slučaju "bilo kakve političke, ekonomske ili vojne provokacije SAD" Severna Koreja će izvesti "preventivni napad", poručeno je iz generalštaba u Pjongjangu.

Foto: jutjub

Kako prenose ruski mediji, severnokorejska vojska je poručila da će "gađati vojne baze SAD u Japanu i Južnoj Koreji, kao i predsedništvo u Seulu", u slučaju "agresije Sjedinjenih Američkih Država".
Oštra poruka iz Pjongjanga stiže nakon što je američka mreža EN-BI-SI objavila, pozivajući se na obaveštajne izvore, da SAD razmatraju mogućnost "preventivnog napada" na Severnu Koreju ukoliko tokom vikenda režim u Pjongjangu izvede novu nuklearnu probu. 
Iako su izvori iz Pentagona kasnije odbacili takve navode, američki novinari navode da postoje informacije da se takav napad razmatra, iako je fokus vojske trenutno na "Kini i sankcijama". 
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u četvrtak da Pjongjang predstavlja problem "koji će biti rešen", dok se umnožavaju nagađanja o tome da bi Severna Koreja mogla biti na ivici šeste nuklearne probe. 
U subotu Severna Koreja slavi 105 godina od rođenja svog osnivača Kim il Sunga, a američki zvaničnici strahuju da bi taj najveći nacionalni praznik te zemlje, poznat kao "Dan sunca", mogao da bude povod za novu, šestu nuklearnu probu Pjongjanga. 
Iz Severne Koreje je ranije poručeno da će "SAD dobiti rat ako tako odaberu", dok su iz Pekinga i Kremlja poručeno da je neophodno smiriti tenzije. Pogledajte OVDE šta je Putin rekao o pokušaju sprovođenja "obojene revolucije" u Srbiji. Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA