Najnovije

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) AMERIČKI SAVEZNICI SEJU SMRT: Zverski napad "pobunjenika" na civile u Alepu!

ALEP - Najmanje 24 osobe su poginule, a desetine ranjeno u subotu u napadu bombaša samoubice na konvoj autobusa s civilima i provladinim borcima koji su čekali na ulazak u Alep, objavili su sirijski državni mediji i posmatrači. Izvor blizak Sputnjiku javlja da je čak 70 mrtvih i 130 povređenih, dok je sirijska televizija izvestila o najmanje 39 poginulih.

Novi teror u Alepu (Foto: JuTjub)

Prosirijski mediji pišu da se napadač razneo u automobilu bombi kod Alepa gde je konvoj autobusa čekao na prelazak s područja pod kontrolom pobunjenika u grad pod nadzorom vladinih snaga.
"Kamikaza se dovezao u manjem kamionu s humanitarnom pomoći blizu konvoja autobusa koji su čekali u zapadnom pobunjeničkom sektoru Rašidineu, zapadno od metropole", prenosi organizacija "Sirijska opservatorija za ljudska prava" sa sedištem u Londonu.
U 75 autobusa bilo je oko 5.000 civila i provladinih boraca koji su u petak, u skladu s dogovorom evakuisani iz šiitskih sela Foue i Kerfaje.
Ta dva sela koja se nalaze u pokrajini Idlib nalaze se u okruženju "pobunjenika", a civili i pro-vladini borci su ih napustili prema dogovoru o razmeni koji uključuje odlazak stotina sunitskih "pobunjenika" i njihovih porodica iz područja oko Damaska koje su opkolile vladine snage. Ipak, zbog odlaganja evakuacije, od petka je razmena u zastoju na dve tranzitne tačke u predgrađu Alepa.
"Pobunjenici" i stanovnici Madaje kod Damaska, za to vreme su čekali u garaži za autobuse u Ramusehu, nekoliko kilometara dalje, u južnom delu grada. NJihov nasatavak puta prema pokrajini Idlib koju kontrolišu džihadistički "pobunjenici", sada je pod znakom pitanja.
Radi se o jednom u nizu sporazuma poslednjih meseci koji su sirijskim vlastima omogućili da povrati kontrolu nad područjima koja su dugo držali "pobunjenici" i njihovi saveznici, a koje isti nisu potpisivali dok se i sami ne nađu u bezizlaznim situacijama. Kako je Lavrov odbrusio sirijskom generalu dezerteru na optužbe da Sirija ima još 700 tona hemijskog oružja pročitajte OVDE. Izvor: Hina, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA