Najnovije

TURSKA (NI)JE IZABRALA: Erdogan proglasio pobedu! Počinju protesti u tri najveća grada (VIDEO)

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan održao je govor nakon današnjeg glasanja koje je odlučilo istorijsku promenu te zemlje, javlja agencija "Anadolija".

Erdogan ne deluje preterano zadovoljno (Foto: Sinhua, Pravda)

- Želeo bih da današnji rezultati budu korisni našoj zemlji i nama kao narodu. Moja nacija je donela odluku o ustavnoj promeni i ovo glasanje je važan pokazatelj vaše budućnosti - rekao je Erdogan. On je objasnio da je lako štititi poziciju, ali teško pokrenuti promenu koju nije bilo lagano promovisati. - Turska je donela istorijsku odluku o svom sistemu. Zahvaljujem se Jildirimu, Bahčeliju i Desticiju za glasove. Predsednički sistem je prihvaćen i sistem vladavine je promenio narod. Ovo je pobeda cele Turske - naglasio je. Dodao je da su primećeni porasti odobravanja u određenim delovima zemlje, ali i da je počela nova era. - Očekujemo da će druge zemlje i institucije poštovati odluku našeg naroda. Zahvalan sam svima koji su glasali i time osigurali demokratiju i budućnost. Zaista smo celina, mnogo nas je, živi smo, braća smo, mi smo Turska. Čeka nas dosta posla. Već smo na putu, a sada ćemo ići brže tako što ćemo promeniti brzinu - naveo je Erdogan. On je naveo da nezvanični rezultati pokazuju da je oko 25 miliona glasača podržalo ustavne reforme, dok je protiv bilo 1,3 miliona manje. - Neće svi članovi ustavnih promena odmah stupiti na snagu - kazao je Erdogan, dodajući da će neki stupiti na snagu u novembru 2019. On je rekao da je svaki glas na referendumu bio važan, da je podrška ustavnim promenama porasla na jugoistoku Turske i da su glasovi iz inostranstva imali velikog udela u uspehu referenduma, preneo je Rojters. Turska opozicija već je osporila regularnost referenduma, a više o tome pročitajte OVDE. Pogledajte ceo Erdoganov govor, u kom je primetan izostanak slavljeničke euforije:

Odmah počeli protesti

Građani nekoliko delova Istanbula, najvećeg grada u Turskoj, udarali su šerpama i loncima na prozorima svojih domova, dok je predsednik Redžep Tajip Erdogan proglašavao pobedu na današnjem referendumu ustavnih reformi. Ovo je, kako je naveo Rojters, tradicionalna forma protesta. Nezadovoljstvo su izrazili stanovnici najmanje četiri naselja Istanbula, javila je britanska agencija, pozivajući se na očevice. Na društvenim mrežama, objavljene su fotografije i video snimci na kojima se vidi kako su se u pojedinim delovima grada okupile i manje grupe demonstranata. Tri najveća grada - Istanbul, Ankara i Izmir - na referendumu su glasala protiv, napominje Rojters. Izvor: Blic, Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA