Najnovije

ŽESTOKA NAPETOST U TURSKOJ: Referendumski rezultat blizu 50:50! Opozicija sigurna u "ne" sultanatu!

Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu prebrojanih 90,69 odsto glasova, 52,37 odsto građana Turske podržalo je, na današnjem referendumu, ustavne promene kojima se povećava moć predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana, saopštila je izborna komisija.

Referendumska napetost u Turskoj (Foto: Sinhua, Pravda)

Kako je prenela Anadolija, odziv na referendumu bio je visok - 86 odsto upisanih birača. Međutim, kako navodi Rojters, kako odmiče prebrojavanje biračkih listića, povećava se broj glasova "protiv", koji su preuzeli vođstvo u najvećem turskom gradu Istanbulu. Ukoliko se na ovom "istorijskom referendumu" da podrška ustavnim izmenama, turski parlamentarni sistem biće zamenjen predsedničkim, a funkcija premijera ukinuta.

Aksunger: Mnogo nepravilnosti na izborima

Zamenik predsedavajućeg glavne opozicione stranke Republikanske narodne partije Erdal Aksunger rekao je da ima mnogo nepravilnosti "kao pomoć vladi" na današnjem referendumu na kome se odlučuje da li će se predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu proširiti predsednička ovlašćenja. "Mnogo ilegalnih činova se sprovodi kao pomoć vladi sada, ali 'ne' će pobediti na kraju", rekao je Aksunger novinarima u štabu svoje stranke, misleći na odluku izborne komisije da prihvata i listiće bez pečata. Izborna komisija je na svom sajtu nekoliko sati pre zatvaranja birališta saopštila da će prihvatati i listiće bez zvaničnih pečata, osim ukoliko može da se dokaže da su lažni, prenosi Rojters.

Referendum o proširenju ovlašćenja predsednika

Građani Turske su se danas na referendumu izjasnili o ustavnim promenama, kojima bi se proširila ovlašćenja predsednika Redžepa Erdogana. Ishod referenduma mogao da ima širi uticaj na sve aspekte budućnosti Turske i da Erdoganu obezbedi još 12 godina na vlasti. Erdogan očekuje pobedu na referendumu, tvrdeći da istraživanja pokazuju da ustavne reforme podržava između 55 i 60 odsto glasača. "U nedelju, mislim da će biti veoma jasan ishod u korist onih koji su za", rekao je on u intervjuu za tursku televiziju. Ukoliko pobedi na referendumu, Erdogan će imati ovlašćenje da postavlja ministre, a čitava birokratija biće centralizovana u njegovoj predsedničkoj palati. Protivnici su zabrinuti da će novom sistemu nedostajati "balans i provere" koji su specifični za sistem SAD, sa ciljem da se predsedništvo odvrati od vladavine jednog čoveka. Lider glavne opozicione Republikanske narodne partije, Kemal Kiličdarglu upozorio je da Turska bira da li želi da i dalje ima demokratski parlamentarni sistem ili vladavinu jednog čoveka. On je novi sistem opisao kao "autobus bez kočnica, čija je destinacija nepoznata". Referendum se održava 94 godine nakon što je Kemal Ataturk osnovao modernu Tursku, a mogao bi da promeni odnose Ankare sa Zapadom, mirovne pregovore sa Kurdima i procese unutar društva. Novi sistem bio bi na snazi od novembra 2019. godine, kada bi predsednički i parlamentarni izbori bili održani u isto vreme. S obzirom na to, Erdogan bi u novom sistemu mogao da ostane na vlasti do 2029. umesto do 2024. godine. Negativan ishod, međutim, bio bi veliki udarac za njegov status svemogućeg vladara u Turskoj, navode agencije. U slučaju lake pobede, Erdogan bi mogao samopouzdano da se odlučno udalji od evropskih integracija i pokaže da Turska može da stvori alternativna strateška partnerstva, uključujući i ono sa Rusijom. Erdogan je prvi turski predsednik koji je započeo mirovne pregovore sa zakonom zabranjenom Kurdskom radničkom partijom (PKK), što je dovelo do obustave vatre. NJegova pobeda značila bi da nije isključena opcija ponovnog otvaranja dijaloga sa Kurdima. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA