Najnovije

ZAINTERESOVANI? Evo koliko mesečno primaju "rezervisti" Vojske Srbije dok nisu angažovani!

Aktivnu rezervu u Vojsci Srbije, gotovo deceniju od uvođenja ovog koncepta u našim oružanim snagama, trenutno čini - 26 vojnika. Razlozi više nego skromnog učinka popune leži u slabom interesovanju vojnih obveznika, kao i nizu boljki organizacije "druge linije odbrane".

Rezervisti Vojske Srbije (Foto: RTS printskrin)

Ovu trupu, zasad, čine isključivo vojnici koji su prošli na prvom konkursu za aktivnu rezervu koji je pre godinu dana raspisalo Ministarstvo odbrane. Sistem odbrane zainteresovanim građanima ponudio je 100 formacijskih mesta u Kopnenoj vojsci, među kojima i dva oficirska (dužnosti komandira voda) i isto toliko podoficirskih (komandiri odeljenja). Posle selekcije popunjeno je svega 26 vojničkih pozicija.

Uvođenje aktivne rezerve planirano je kao finale procesa profesionalizacije vojske i novog sistema rezervnog sastava. Cilj ove "druge linije odbrane" jeste da prva priskoči u pomoć profesionalnim snagama u slučaju masovnijeg odlaska u mirovne misije ili u kriznim situacijama. Za oficire, podoficire i vojnike aktivne rezerve predviđen je poseban ugovorni odnos s Ministarstvom odbrane, a njihov angažman u uniformi posebno je plaćen.

Formalne povoljnosti ove službe, kao i fiksni iznos od 5.000 dinara mesečno, koje "drugopozivci" primaju i kad nisu u jedinicama, međutim, nisu doprineli popularisanju ove vrste služenju državi.

- Činjenica jeste da aktivna rezerva još nije zaživela na način kako je planirano - kažu u Generalštabu VS. - Prošlogodišnji konkurs bio je probni, a raspisan je da bi se videlo interesovanje i proverilo kako će novi koncept da funkcioniše. Učinak jeste skroman, ali je dobar pokazatelj šta bi trebalo usavršiti.

Najveća prepreka uspostavljanju poluprofesionalnog rezervnog sastava vojske biće stav poslodavaca kod kojih su zaposleni. Ugovor koji drugopozivci potpisuju sa Vojskom Srbije obavezuje i njihove gazde, ali teško je očekivati blagonaklon njihov stav prema odsustvovanju zaposlenih radi vojničke službe. Pred državom je zato zadatak da nađe održiv sistem koji će omogućiti nesmetano "regrutovanje" vojnih obveznika i nesmetano ispunjavanje njihovih prava.

Plan je da, kada ovaj koncept odbrane zaživi, uniformu godišnje obuče i 2.000 rezervista. Za ovoliki sastav, međutim, neophodno je snažnije popularisanje služenja u VS, ali i osetno povećanje zarada profesionalnog sastava. 

Plate i bez uniforme

Vojnim dokumentima predviđeno je da tokom služenja u jedinicama rezervisti primaju naknade u visini redovnih primanja u Vojsci Srbije, ali i nešto umanjenu za vreme provedeno van garnizona. Iznos od 5.000 dinara, koliko im trenutno sleduje, ima simbolički karakter. Ovaj iznos, kako se kalkuliše u VS, trebalo bi da bude povećan najmanje pet puta, da bi imao svoju svrhu.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA