Najnovije

JOSIP BOZANIĆ, PORFIRIJE, AMFILOHIJE... Evo ko sve odlučuje da li je Stepinac svetac!

U Biskupskom dvoru u Požegi završen je četvrti sastanak Mešovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve, čiji je zadatak da zajednički razmotri lik kardinala Alojzija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata, saopštila je SPC.

Alojzije Stepinac - "ustaški kardinal" (Foto: isra-news.net)

Tema sastanka, koji je održan 20. i 21. aprila, bila je „Odnos nadbiskupa Stepinca prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi od 1941. do 1945. godine“, a na osnovu zaključaka Komisije Vatikan bi trebalo da se odluči da li da ga proglasi svecem.
Alojzije Stepinac, hrvatski kardinal, sa predstavnicima nacista u Drugom svetskom ratu.
Na sastanku je učestvovao i u ime Svete Stolice predsedavao Bernardo Ardura, koji je predsednik Papskog odbora za istorijske nauke.
U svojstvu predstavnika Hrvatske biskupske konferencije učestvovali su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, požeški biskup Antun Škvorčević, naučni savetnici sa Hrvatskog instituta za istoriju Jure Krišto i Mario Jareb.
Kao predstavnici Srpske pravoslavne crkve učestvovali su mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, episkop bački Irinej Bulović i episkop slavonski Jovan Ćulibrk.
Ambasador i stalni predstavnik Srbije pri Unesku Darko Tanasković je bio sprečen da uzme učešća u radu.
Kao pozvani stručni savetnici srpskog pravoslavnog dela Komisije na sastanku su učestvovali naučna savetnica na Institutu za noviju istoriju Srbije u Beogradu Radmila Radić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu LJubodrag Dimić i viši naučni saradnik na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu Milan Koljanin.
Peti sastanak Mešovite komisije biće održan u Podgorici 7. i 8. juna na temu „Nadbiskup Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960. godine“.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA