Najnovije

KUVA SE: Severna Koreja hapsi Amerikance!

Treći američki državljanin uhapšen je i ostaće u pritvoru u Severnoj Koreji, javlja južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Korejsko-američki profesor u svojim pedesetim godinama, identifikovan pod prezimenom Kim, boravio  je u Severnoj Koreji mesec dana da bi razgovarali o aktivnostima pomoći i zadržan na Međunarodnom aerodromu Pjongjang baš kada je hteo da napusti Severnu Koreju, javila je agencija.

Reč je o nekadašnjem profesoru Janbijan univerziteta za nauku i tehnologiju, navela je Jonhap reči neimenovanog izvora. Ovaj kineski univerzitet ima sestrinski univerzitet u Pjongjangu. 

Zvaničnik južnokorejske Nacionalne obaveštajne službe kaže da nije bio svestan ovog hapšenja. Razlog za hapšenje je još uvek nejasan, a dosad nije bilo komentara od američkih vlasti.

Severna Koreja, koja je kritikovana zbog kršenja ljudskih prava, koristila je u prošlosti zadržavanja Amerikanaca da izvuče posete visokih zvaničnika iz Sjedinjenih Američkih Država, sa kojom nema formalne diplomatske odnose. Severna Koreja već drži dva Amerikanca.

An Čan-il direktor Svetskog Severnokorejskog istraživačkog centra u Seulu, rekao je da Sever "izgleda da namerava da koristi profesora Kima kao sredstvo u pregovorima", imajući u vidu aktuelne loše odnose između dve zemlje.

Prema Rojtersu, Oto Vormbijer, 22-ogodišnji student, zadržan je u januaru prošle godine i osuđen na 15 godina teškog rada zbog pokušaja krađe propagandnog banera. U martu 2016. godine, Korejo-amerikanac Kim Dong Čul (62) osuđen je na deset godina teškog rada sbog subverzivnih aktivnosti. Američki misionar Kenet Bae bio je uhapšen 2012. godine i osuđen na 15 godina teškog rada zbog zločina protiv država, ali je oslobođen dve godine kasnije. 

Od 2009. godine više 10 državljana zadržano je u Severnoj Koreji po optužnicama za antidržavno delovanje i druge nespecifične zločine. 

Severni Korejci su spremni da potope američkog nosača aviona "Karl Vilson" u Japanskom moru, a o tome vidite OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA