Najnovije

RUŠILAČKA ZVER: Rusija poboljšala bacač granata bez premca po imenu – „Balkan”

Vojna industrija Rusije poboljšava bacač granata koje je dala ime – „Balkan”. Ima povećani domet - 2.500 metara što je rekord za "džepnu artiljeriju" kojoj pripada.

Ruski bacač granata "Balkan" (Foto: Jutjub)

U toku je njegovo testiranje u jednicama kojima je namenjen, a u njihovom naoružanju treba da se nađe tokom ove godine. Proizvela ga je holding „Tehmaš”. NJegov tvorac Oleg Čiževski otkrio je da su bacači namenjeni testiranju jedinicama dostavljeni zajedno ga „šaržerima” sa granatama.   Reč je o granatama kalibra 40 milimetara koje su napravljene u dve verzije – kao klasične i odskočne granate. „Balkan” ima za 25 odsto veći domet od svojih prethodnika koji koriste granate od 30 milimetara – od „Plamena” i AGS-17. I za približno toliko veći borbeni učinak.    
„Balkan” je zapravo više nego ubojito automatizovano protivpešadijsko oružje. Zbog svoje veličine, smatra se „džepnom ariljerijom”. Zovu ga i „rušilačka zver”, jer uspešno razara utvrđene položaje, a koristi se i protiv grupa protivničke pešadije. Za tu vrstu oružja, „Balkan” ima veliki domet – 2.500 metara. Sedamsto metara veći nego, na primer, AGS-17. „Balkan” je superioran svim stranim konkurentima. Američki bacač granata "Mk.19" ne može da se nosi ni sa AGS-30, kao ni nemački HK GMG. Isto važi i za američki "Striker 40" jer on, iako ima dobr karakteristike, posle serije ispaljeni hgranata naprosto prestaje da puca Pogledajte OVDE i kako ruske službe satiru teroriste u Stavropolju. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA