Najnovije

"JURIŠ NA RAJHSTAG": Nemci besni, Ruse baš briga: Ovo je naša teritorija, možemo da radimo šta želimo! (VIDEO)

Uprkos kritikama nemačke vlade, Rusija je sprovela u delo plan za izgradnju replike Rajhstaga, koji je nedavno i "osvojen".

Juriš na "Rajhstag" (Foto: Jutjub)

Rusko Ministarstvo odbrane je još u februaru najavilo da će u tematskom parku "Patriot", u Kubinki, u okolini Moskve, napraviti minijaturnu repliku berlinskog Rajhstaga, koja će, prema rečima ministra Sergeja Šojgua, imati za cilj da pokaže mladima kako se osvaja zgrada i preživljava u ratu.
Najava je naišla na kritike u Berlinu i nemačkoj saveznoj vladi. Dok je predstavnica vlade Ulrike Demers ovu ideju opisala kao "iznenađujuću", posmatrači su ovaj predlog, najavljen uoči 23. februara, Dana branilaca otadžbine, okarakterisali kao malu provokaciju na račun Zapada i očigledan pokušaj vlade u Moskvi da podstakne buđenje patriotskog raspoloženja među mladima.
- Napadi pojedinih nemačkih političara ne samo da su začuđujući, već nameću pitanje kakav stav zapravo imaju prema tvorcima Trećeg rajha od 1933-1945 - uzvratio je predstavnik ruske vojske Igor Kanašenkov, ističući da je projekat važan simbol pobede nad Hitlerovom Nemačkom.
- Podizanje crvene zastave na zgradi nacionalsocijalističkog Rajhstaga u maju 1945. jeste jedan od najznačajnijih simbola pobede nad nemačkim nacionalsocijalizmom - rekao je on.
"Dramatizacija"
Dok se tenk polako penje uz breg, odjekuje eksplozija bombe. Diže se dim, a nekoliko metara dalje ljudsko telo leti u vazduh. Iz zvučnika se prolama pobednička muzika: "Jahanje Valkira" Riharda Vagnera.
- Juriš na Rajhstag! - viče muškarac u vojnoj uniformi u voki-toki.
Gledaoci sede na samoj liniji fronta, a 100 metara dalje je mala zgrada - "Mini Rajhstag". Na kraju predstave, na krovu zgrade vijori se crvena zastava.
Simbolika scene je poznata svakom Rusu: na čuvenoj fotografiji crvenoarmejca Jevgenija Haldeja prikazano je nekoliko sovjetskih vojnika, koji su posle bitke za Rajhstag maja 1945. podigli zastavu na uništenoj zgradi. Model potpuno uništenog Rajhstaga u ogorčenoj borbi postaće sastavni deo vojno-istorijskog tematskog parka.
Budućnost Mini-Rajhstaga
Da li će Mini-Rajhstag redovno biti "osvajan" za sada nije poznato, jer je Šojguov portaprol izjavio da je napravljen samo za vojnu izložbu.
U Rusiji Mini Rajhstag ima mnoge pristalice. Nikolaj, koji nosi generalsku uniformu, smatra da je tematski park posebno važan za vaspitavanje omladine.
- Tako će mladi ponovo naučiti da cene domovinu. Znaće zašto su se njihovi dedovi žrtvovali - rekao je on i ocenjio kritike iz Berline kao apsurdne.
- Ovde u Rusiji možemo da radimo šta hoćemo. Ovo je naša teritorija.
Spektakl je videlo oko 10.000 ljudi, među kojima i mala deca, đaci i studenti. Kada je više od 1.000 statista u uniformama Crvene armije otvorilo vatru pred kulisama Crvene armije, i Šojgu je bio na tribinama.
Park "Patriot" je finansiralo rusko Ministarstvo odbrane. Otvoren je 2016. i koštao je oko 300 miliona evra. Na ovom mestu, ljubitelji rata mogu da učestvuju u fiktivnim bitkama inspirisanim stvarnim događajima.
- Želimo da pokažemo koliko je rat užasan - kaže Dmitrij Čubarov, portparol privatnog univerzieta "Sinergija", koji je pomogao istorijskim savetima i opremio park.
Pročitajte OVDE zašto Nemci tvrde da je ruska kopnena vojska najjača na svetu. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA