Najnovije

RUSKA OSVETA: Kakav preokret situacije u Avganistanu!

KABUL - Visoko pozicionirani američki vojni zvaničnici poručili su danas da se SAD moraju suprotstaviti Rusiji jer, kako tvrde, obezbeđuje oružje za talibane da ih upotrebe protiv snaga koje Amerikanci podržavaju u Avganistanu.

Nato vojnici u Avganistanu (Foto: Sinhua)

Veoma interesantno, budući da su baš Amerikanci pomagali talibane tokom njihove borbe da proteraju snage SSSR iz zemlje. 20 godina kasnije oni tvrde da im sada Rusi daju oružje.
„Mi ćemo sarađivati sa Rusijom diplomatski. Uradićemo gde možemo, ali moraćemo da se suprotstavimo Rusiji gde je ono što radi u suprotnosti sa međunarodnim pravom ili negira suverenitet drugih zemalja”, rekao je američki ministar odbrane DŽejms Matis koji je nenajavljeno stigao u posetu Avganistanu.
Kao primer, Matis je naveo da bi „bilo kakvo dostavljanje oružja iz strane zemlje predstavljalo kršenje međunarodnog prava”.
Pored toga, na zajedničkoj konferenciji sa Matisom, komandant američkih snaga u Avganistanu, general DŽon Nikolson izbegao je da detaljnije govori o ulozi Rusije u Avganistanu, ali je rekao da „ne bi osporio” da umešanost Moskve uključuje davanje oružja talibanima.
Iako su i drugi američki zvaničnici optuživali Rusiju za pomaganje talibanima, Nikolson je prvi koji je javno nagovestio da takva podrška podrazumeva pomoć u naoružanju.
Ranije danas, visoko pozicionirani američki vojni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je novinarima u Kabulu, pozivajući se na informacije obaveštajnih službi, da Rusija daje mitraljeze i druge oblika oružja koje, kako tvrdi, talibani koriste u južnim provincijama Helmand, Kandahar i Oruzgan.
Rusija negira da obezbeđuje takav vid podrške talibanima tvrdeći da su kontakti ograničeni na očuvanje bezbednosti i omogućavanje pomirenja tvrdokornih verskih fundamentalista i vlade.
Matis je stigao u Avganistan u vreme kada administracija predsednika SAD Donalda Trampa razmatra strategije za tu zemlju, u kojoj talibanski ekstremisti jačaju.
On se sastao sa predsednikom Ašrafom Ganijem i drugim visoko pozicioniranim avganistanskim zvaničnicima samo nekoliko sati nakon što su ministar odbrane te zemlje Abdulah Habibi i načelnik generalštaba Kadam Ša Šahim podneli ostavke zbog napada talibama na vojnu bazu u kojoj je ubijeno 140 vojnika. 
Pogledajte OVDE kako su se borci sirijske Al Kaide predali Asadovim jurišnim trupama.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA