Najnovije

OBRAČUN HRVATA I SLOVENACA: U četvrtak nastaje haos!

Od četvrtka bi na graničnim prelazima između Slovenije i Hrvatske moglo doći do još većih gužvi, piše zagrebački "Jutarnji".

Hrvatska (Foto: Jutjub)

Kako navode, slovenačka policija i služba za autoputeve DARS sve kamione će preusmeravati na velike granične prelaze poput Bregane i Macelja.
Državni sekretar u slovenskom MUP-u Andrej Špenga tvrdi kako je ta tehnička mera doneta kako bi se stanovništvo uz manje prelaze s Hrvatskom zaštitilo od buke i velikih gužvi.
Tako će se teretni saobraćaj usmeravati ka velikim prelazima, a na manje će biti usmeravani putnički automobili. 
Osim toga, iz slovenačke policije navode da će početi sa postavljanjem semafora i signalizacije za upozorenja o saobraćaju pred graničnim prelazima. 
"To bi trebalo da spreči velike kolone i gužve. Verujemo da ćemo takvim tehničkim rešenjima rasteretiti granične prelaze", naglasio je Špenga. 
Osim semafora i znakova uz autoput pre graničnih prelaza biće postavljeni i sanitarni čvorovi za putnike. 
Nove velike gužve na prelazima se očekuju od četvrtka kada je u Sloveniji neradni državni praznik i počinju produženi prvomajski praznici, a mnogobrojni Slovenci kreću prema Hrvatskoj na odmor. 
"Mi ćemo upotrebiti sve kadrovske resurse kojima raspolažemo da ne bi bilo zastoja i gužvi. Nadam se da će i naši susedi Hrvati učiniti isto", poručio je Špenga. 
I dok Slovenija ne popušta u striktnoj primeni Uredbe o sistemnom nadzoru granice iz Hrvatske i dalje stižu apeli na Slovence da popuste. 
Tako je premijer Andrej Plenković izrazio nadu kako će se do početka turističke sezone naći rešenje o trenutnom “neodrživom stanju s dugim čekanjima na granicama”. 
"Ova uredba o Šengenu ima mogućnost derogacije da se pređe sa sistemnim na ciljane kontrole. Hrvatska i Mađarska su to napravile, a očekujemo to i od Slovenije", upozorio je Plenković. 
Božo Petrov iskoristio je govor na Konferenciji predsednika parlamenata članica EU u Bratislavi kako bi takođe pokušao da urgira na smanjenje rigoroznih graničnih kontrola. 
Međutim, u LJubljani barem za sada na te pozive samo odmahuju rukom i tvrde da neće biti promena graničnog režima jer bi u tom slučaju Slovenija morala da napusti Šengen. 
"Nastavićemo sistemske kontrole i tek povremeno provoditi blaže ciljane kontrole, zavisno od procene rizika i dužine čekanja, a na to nas obavezuju izmene šengenske uredbe". rekao je slovenački premijer Miro Cerar. Izvor: Jutarnji list

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA