Najnovije

POKUŠAJ ZAUSTAVLJANJA SRPSKE DOMINACIJE: FINA u potpunosti menja pravila vaterpola!

Vaterpolo će ove godine pretpreti mnogo promena koje će uticati na igru, a svoje mišljenje o tome dao je i selektor "delfina" Dejan Savić.

Zlatni "delfini" (Foto: Sinhua)

Međunarodna plivačka federacija (FINA) odlučila je da od ovog leta u velikoj meri promeni pravila u vaterpolu, pa će ovaj sport pretrpeti čak osam promena. Među njima su i smanjenje dimenzija terena, smanjenje broja igrača sa 13 na 11, smanjenje napada sa 30 na 25 sekundi, vreme isključenja sa 25 na 15... Ovo će u velikoj meri utcati na sport u kojem je srpska reprezentacija poslednjih godina neprikosnovena, i to sve pod komandnom palicom selektora Dejana Savića. Upravo on je imao šta da kaže o novim pravilima koje FINA uvodi. - Gubimo dva čoveka i ako ostanu tri isključenja sve postaje zamršeno. Bilo je ideja da to važi samo za Olimpijske igre, ali FINA traži da sva takmičenja pod njenom jurisdikcijom budu sa tim parametrima - rekao je Savić za Sportski Žurnal. Ipak, on veruje da će Srbija biti spremna za napad od 25 sekundi, umesto dosadašnjih 30.
- Naravno, u prednosti je onaj ko se prvi prilagodi. Radili smo na tome i verujem da ćemo da odgovorimo tom izazovu. Savić je dodao i da ovakva promena pravila nije humana za igrače. - Napori će za igrače biti daleko veći. Ako ostanu samo tri lične za očekivati je kriterijum koji bi ranije prekršaje za izbačaje sada pretvarao u običan faul. Igra bi postala tvrđa i naprezanje bi bilo veće. Šta će sve to značiti za igrače, ne treba da govorim - poručio je Savić i na kraju zaključio: - Kako ćemo, sa kojim snagama uopšte stizati do poslednje četvrtine? Ne zaboravite da će igrači na poluvremenu imati i dva minuta manje za odmor. Da kažem, u najmanju ruku, da nije humano - istakao je seletor Srbije.

Promene u vaterpolu

1. Smanjenje terena sa 30 na 25 metara
2. Smanjenje broja igrača sa 13 na 11
3. Smanjenje napada sa 30 na 25 sekundi
4. Vreme isključenja sa 20 na 15 sekundi
5. Ukupno dva tajm auta umesto četiri
6. Odmor između druge i treće tri umesto pet minuta
7. Topljena lopta golmana nije peterac nego kontrafaul
​8. Posle kornera, novi napad 15 umesto 30 (25) sekundi
Izvor: Sportski džurnal, Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Izjave vaterpolista nakon osvojenog zlata u Riju
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA