Najnovije

Vreme pacova na Balkanu

Ramuš Haradinaj je po trijumfalnom povratku u Prištinu izjavio da „Kosovo mora da napravi isto što i Hrvati“.

Miroslav Lazanski (foto: RTRS printskrin)

Pretpostavljam da gospodin sa poternice misli na „Oluju“ iz 1995. godine. Voleo bih da čujem šta o toj izjavi misli gospođa ambasadorka Francuske u Beogradu, čije je karikaturalno pravosuđe, zapravo, i omogućilo takvu izjavu gos'n Ramuša. A Srbiji se dele lekcije o poštovanju međunarodnog prava?
I američki senator DŽon Mekejn, tek što se vratio u Vašington sa turneje po Balkanu, pokušava da nam opet deli savete i lekcije. Najpoznatiji američki rusofob kaže da su „dva svetska rata počela na jednom mostu u Sarajevu“, što me jako čudi s obzirom na to da je senator završio mornaričku akademiju.
Poručuje nam da Vašington nije srećan što uzimamo rusko oružje, a mi smo naravno srećni što nam je Vašington uzeo Kosovo, poklonio osiromašeni uranijum i nagovorio one iz suda zvanog „Alo, alo“ da puste mesje Ramuša. Senator je jako zabrinut zbog štetnog uticaja Rusije na Balkanu, što automatski podrazumeva da američki uticaj nikada nije štetan, jer senator reče da zna kako „narod u Srbiji ne voli Ruse, već obožava Amerikance, te da srpska vojska mora još više vežbati s američkom“.
Možda je senator Mekejn u pravu, jer na nekakvoj debati – sesiji Atlantskog saveta ovih dana u Beogradu službeno lice iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, pravdajući prisutnima našu vojnu neutralnost, trijumfalno je iznelo podatak da na godišnjem nivou brojčani odnos vojnih vežbi vojske Srbije sa vojskama NATO-a, odnosno SAD i vojskama Rusije i Belorusije jeste šesnaest prema dva u korist NATO-a.
Vojna neutralnost i naš diplomata koji je brani tim brojkama? Lav Nikolajevič Tolstoj je napisao: „Treba ili ćutati ili govoriti samo ono što je bolje od ćutanja“.
Inače, kada je senator Mekejn u pitanju treba znati korene njegove mržnje prema Rusima. Senator je bio mornarički pilot u vijetnamskom ratu, oboren je iznad Hanoja 26. 10. 1967. godine. Severnovijetnamci su ga zarobili i stavili u onaj kavez u vodi s pacovima. No, ubrzo su došli sovjetski, odnosno ruski vojni savetnici – obaveštajci, i otkrili čuvarima kaveza s vodenim pacovima da oboreni pilot ima taticu, američkog admirala, jednog od čelnih ljudi američkih mornaričkih snaga na Pacifiku.
I zarobljeni pilot odmah je izvučen iz kaveza, dobio je poseban, relativno komforan smeštaj, dobru hranu i ostalo što ide kod takve vrste zarobljenika. Iz zarobljeništva je pušten odmah posle zvaničnog završetka američkih operacija u Vijetnamu 1973. godine, no američki vojni savetnici ostali su tamo sve do kraja, do 1. maja 1975. kada su severnovijetnamske trupe zauzele Sajgon.
Ta epizoda Mekejnove vojne karijere, najblaže rečeno, vrlo je čudna, da li su sovjetski obaveštajci nešto profitirali izvlačeći ga iz kaveza, to znaju samo u Moskvi i zna samo senator. Ali, u SAD neki krugovi ponekad i podsete Mekejna da službena biografija „ratnog heroja“ i potom mučenog zarobljenika nije baš takva. Da li je to razlog njegove ogorčene rusofobije? I takav senator danas nama deli lekcije? Zbog pacova u vodi?
Crna Gora ulazi u NATO, tako je odlučila grupa od oko 60 političara i poslanika. Bez referenduma naroda o strateškom pitanju budućnosti. Ma, kakav referendum, narod je glup, može, ne daj Bože, da glasa protiv ulaska u NATO. Mi predstavnici naroda smo po definiciji pametniji od naroda, jer narod nas je zbog toga i izabrao, jer smo pametniji. U Crnoj Gori. Pa se sada mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ljuti na gospodina Mila Đukanovića u intervjuu podgoričkom listu „Dan“. Kaže čestiti mitropolit da on „odgovara Svetom Petru Cetinjskom, a bivši premijer Đukanović šefovima NATO-a“. I nazva čestiti mitropolit gospodina Đukanovića novim kraljem, „koji nije umeo da se ponaša kod ćivota Svetog Petra, jer je samo klimnuo glavom, pa da svojevremeno nije znao ni da pravilno založi badnjak, da hoće Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog da smesti u nišu, da želi da celokupnu istoriju smesti u nišu“.
Kako stvari idu, svako onaj ko sada ulazi u NATO kompletan je idiot. Jer na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti načelnik Generalštaba ruskih oružanih snaga, general Valerij Gerasimov izjavio je da duž cele linije dodira Rusija – NATO, zapadni vojni savez gomila trupe, teško naoružanje, proširuje kapacitete vojnih aerodroma i luka, te da su zbog toga odnosi Rusija – SAD najniži od vremena Hladnog rata. Dodao je i da „ako američki lanseri PVO sistema u Poljskoj dobiju rakete ’tomahavk’ onda će svi strateški ciljevi u evropskom delu Rusije biti na nišanu, a to Rusija ne može da dozvoli“.
U takvom trenutku Crna Gora ulazi u NATO, Makedonija je u haosu, Haradinaj bi novu „Oluju“, Rama i Tači „veliku Albaniju“, BiH je u komi, Sandžak pritajeno ćuti. Da li je kraj istorije, posebno na Balkanu i što se tiče Srbije, zamenjen ponovnim rađanjem geografije? Politička kartografija je najkrvavija nauka, a mapa EU nameće i pitanje: da li je nasilje koje se obično povezuje s pomeranjem granica na Balkanu samo odloženo?

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Intervju Lazanskog sa Bašarom al Asadom
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA