Najnovije

NIKAD GLASNIJI: Studenti ujedinjeni oko parole "Dole diktatura!" (VIDEO)

Broj okupljenih Beograđana se lagano povećava i sada su izašli i blokirali ulicu ispred Narodne skupštine. Automobili, ali i autobusi javnog gradskog prevoza na linijama 24, 26, 27, 37, 44, 58, Eko1, sada saobraćaju izmenjenim trasama.

Studenti u šetnji (Foto: printskrin)

Demonstracije su nešto pre 19 časova ponovo prerasle u šetnju ka Trgu Republike. Na čelu kolone razvučen je veliki transparent na kome piše "Dole diktatura". U prolazu su zastali ispred zgrade dnevnog lista "Informer" bliskog vlasti, uz zvižduke i uzvike "Av av" i "Izlazite napolje", a zastali su i pored zgrade lista "Politika" sa istim parolama i zviždanjem. Demonstracije nazvane „Protest protiv diktature“, održavaju se u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i drugim gradovima Srbije. Ovo je treći protest koji se organizuje posredstvom društvene mreže Fejsbuk, nakon predsedničkih izbora 2. aprila. 

I novosađani na ulicama

Blokadom centralne raskrsnice ispred zgrade Pokrajinske vlade nešto posle 20 časova završen je protest građana u Novom Sadu, uz poruku da će se okupiti i sutra, 6. aprila. Skup je prošao bez incidenata. Procenjuje se da je na ulice Novog Sada izašlo oko 5.000 ljudi. Skup je počeo oko 18 časova, kada su okupljeni pozivali građane da im se pridruže, uz poruke "Izlazite napolje", ali su se čuli i uzvici "Lopovi", "Vučiću, Šrederu", "Ne damo Srbiju, ovo je naša zemlja".... Demonstranti su nosili transparente "Smrt fašizmu", "Kulturom protiv diktature", "Ko se boji vuka još".

Studenti usaglasili zahteve

Studenti iz Novog Sada i Beograda u sredu su formulisali i usaglasili zahteve. Oni predlažu da protesti traju do smene članova Republičke izborne komisije (RIK), "zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda", zatim razrešenje Maje Gojković, "zbog blokade rada Narodne skupštine". Takođe predlažu i zahtev za smenu direktora Radio televizije Srbije (RTS) i urednika Informativnog programa RTS, "zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata", kao i smenu članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM), zbog nereagovanja na više stotina prekršaja i prijava. Traže i reviziju, odnosno sređivanje biračkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača i nakon toga uvođenje elektronskog glasanja uz jasnu zaštitu od manipulacije. Studenti su naveli da će ukoliko se ne ispune zahtevi tražiti vanredne parlamentarne izbore i da će protesti trajati do ispunjena zahteva.

Ranije...

I za danas je najavljena protestna šetnja. U prethodna dva dana kolona se kretala pravcem Trg Nikole Pašića - Terazije - Kolarčeva - Trg republike - Makedonska, Svetogorska - Takovska - Kneza Miloša - Slavija - Kralja Milana - Narodna skupština. U okolini Trga Nikole Pašića prisutan je veći broj policajaca.

Kako se ponašati na protestu?

Među građanima se pojavio i list sa preporukama "kako se ponašati na večerašnjem studentskom protestu". U njemu se kaže da je "protest dostojanstven i nenasilan", "da nam policajci nisu ništa krivi", "da je moguća pojava provokatora", "da se ne dira spomen pano sa kosovskim žrtvama", "da svi budu ljubazni sa novinarima"...

Pištaljke za 100 dinara

Protest pojedinci pokušavaju da iskoriste i kako bi zaradili. Tako čovek ispred Istorijskog muzeja prodaje pištaljke, a cena je prava sitnica - 100 dinara. A ima ih stvarno svih boja.

Kiša počinje sve jače da pada

Kiša počinje sve jače da pada u centru Beograda, a prema prognozama meteorologa padavine, jačeg ili slabijeg intenziteta, najavljene su sve do 20 časova.

Krenula šetnja uz ''Bože Pravde''

Fomirala se kolona od oko hiljadu ljudi i krenula je protestna šetnja. Okupljeni su se uputili ka Trgu Nikole Pašića i Terazijama, a peva se himna Srbije. Izvor: Blic, RSE

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA