Najnovije

Dačić će biti tehnički premijer

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić prvi je aktuelni premijer u istoriji višestranačja koji je izabran za predsednika Srbije. Međutim, da bi mogao da preuzme dužnost – mora da podnese ostavku, što povlači i prelazak njegovog kabineta u tehnički mandat, do izbora nove vlade.

Dačić (Foto: SPS)

Za razliku od ministara, on neće moći da odradi posao „tehničkog premijera”, jer predsednik države može da ima samo tu funkciju. Tako se Ivici Dačiću pruža prilika da još jednom, ovaj put „po sili zakona” i kao prvi potpredsednik, obavlja poslove premijera, makar i tehničkog.
Vučić je odmah posle izbora za predsednika najavio da će biti premijer još dva meseca, do isteka mandata sadašnjeg šefa države Tomislava Nikolića, a on prestaje 31. maja. Dakle, Vučić bi trebalo da položi zakletvu po isteku Nikolićevog mandata. Ne postoji nijedan propis koji reguliše rok u kojem je novoizabrani predsednik obavezan da položi zakletvu, čime i zvanično počinje njegov petogodišnji mandat. Međutim, Ustav vrlo jasno propisuje da predsednik republike ne može da „obavlja nijednu drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost”, zbog toga Vučić i mora da podnese ostavku i zato ne može biti ni „tehnički premijer”.
Situaciju kada aktuelni premijer biva izabran za predsednika države, sudeći po propisima, ni zakonopisci nisu imali u vidu, pa zbog toga i nije regulisana Zakonom o vladi. Prema odredbama ovog zakona, „predsednik vlade određuje jednog potpredsednika vlade za prvog potpredsednika koji ga zamenjuje za vreme odsutnosti ili sprečenosti sa svim ovlašćenjima predsednika vlade, izuzev ovlašćenja predlaganja izbora ili razrešenja člana vlade”. Ovo je praktično jedina odredba koja bi mogla da se primeni na situaciju kada Vučić podnese ostavku na mesto premijera i preuzme dužnost predsednika.
Profesor ustavnog prava Ratko Marković kaže  da bi ova odredba mogla da se primeni na pomenutu situaciju i dodaje: „Na terenu smo fikcije, ali država ne može da postoji bez organa Ustavom utvrđenih. To je ista situacija kao kada se razboli i nije u stanju da obavlja funkciju, ili umre u toku mandata, onda dužnost obavlja prvi potpredsednik.” Dakle, Ivica Dačić bi, kao prvi potpredsednik, do izbora nove vlade trebalo da obavlja dužnost tehničkog premijera. Tehnička vlada ne može osim tekućih poslova da radi ništa drugo, pa ni da, između ostalog, predlaže zakone Skupštini Srbije.
Kad Vučić podnese ostavku na premijersku funkciju, Narodna skupština Srbije će je na prvoj narednoj sednici da je konstatuje, čime mu prestaje mandat. Tada će moći da u Skupštini Srbije, na svečanoj sednici, položi zakletvu, čime će i zvanično stupiti na novu dužnost. Naravno, praksa je da novom predsedniku stari predsednik preda dužnost u zgradi na Andrićevom vencu. Dakle, Tomislav Nikolić će dočekati Aleksandra Vučića, kao što je njega dočekao Boris Tadić, pokazati mu novo radno mesto i predati mu dužnost. Nikolić je organizovao i, kako je to nazvao, inauguraciju, ali to je, u našim uslovima, praktično prijem koji priređuje novi šef države za odabrane zvanice, koji, za razliku od inauguracije američkog predsednika, nema nikakav pravni značaj. U našim uslovima inauguracijom bi se moglo nazvati polaganje zakletve u Skupštini Srbije.
Vučić bi, a tako je i najavio, odmah po stupanju na dužnost trebalo da obavi konsultacije sa predstavnicima izbornih lista koje su ušle u parlament i da nakon toga predloži Skupštini Srbije mandatara za sastav nove vlade. Mandatar će izneti program i predložiti članove vlade. Ko god da bude mandatar, a licitiranje uveliko traje, teško da će svoje namere spakovati u poveću knjigu, koju je, u skraćenoj verziji, Aleksandar Vučić, kao mandatar, poslanicima čitao punih šest sati. Ne bi trebalo očekivati ni neke značajnije promene u ministarskom sastavu, ukoliko ih uopšte bude.

Novi koordinator službi bezbednosti

Predlaganje mandatara za sastav nove vlade svakako je prioritetni posao za Aleksandra Vučića, a potom može da se posveti rešavanju kadrovskih pitanja koja su u njegovoj nadležnosti. Moraće, između ostalog, da pronađe čoveka koji će ga naslediti na mestu koordinatora službi bezbednosti, na koje je njega imenovao Tomislav Nikolić još 2012. godine, kada je obavljao funkciju prvog potpredsednika vlade i ministra odbrane. Kada je prvi put postao premijer, Vučić je rekao da će vrlo brzo podneti ostavku, ali to do danas nije učinio, zbog čega je vrlo često bio kritikovan i u parlamentu i u javnosti. Sad će, ipak, to morati da učini, a ko će doći na to mesto? Prema pričama koje su se čule pošto je Vučić odlučio da smeni Bratislava Gašića zbog uvrede novinarke TV B92, bivši ministar odbrane trebalo je da dođe na mesto koordinatora službi bezbednosti, ili šefa BIA. Te priče su aktivirane i ovih dana, a sam Gašić rekao je za „Kurir” da bi mu „bila čast da se vrati u državnu službu”. Kolika novčana nagrada sleduje Vučiću zbog pobede na izborima pogledajte OVDE.
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA