Najnovije

Najveći šok na francuskoj političkoj sceni napraviće ova žena!

Novoizabrani francuski predsednik Emanuel Makron za sada ne otkriva koga će imenovati za premijera i kome će dodeliti ostale ministarske resore.

Emanuel Makron (Foto: Sinhua)

- Imam određenu osobu na umu - izjavio je Makron, upitan ko će biti novi premijer.
- Ona ima političko iskustvo, sposobna je da predvodi većinu u parlamentu i motiviše potpunu novu vladu, dodao je predsednik.
Francuski mediji spekulišu da bi ta ličnost mogao da bude predsednik Demokratskog pokreta Fransoa Bajru (65), ministar odbrane Žan-Iv le Drijan (69), generalni sekretar pokreta “Napred” Rišar Feran (54), gradonačelnik Liona Gerar Kolon (69) ili direktorka MMF-a Kristin Lagard (61).
Odnedavno je u igri još jedno ime: Segolen Roajal (63), do 2007. životna saputnica odlazećeg predsednika Fransoe Olanda (62), s kojim ima četvoro dece. Socijalistkinja se kandidovala na izborima za predsednika 2007. i 2012 (na poslednjim protiv bivšeg partnera). Oland je tada pobedio, a Segolen Roajal je 2014. postala ministar za ekologiju, održivi razvoj i energiju. Emanuel Makron je, doduše, nekoliko nedelja pre izbora porekao da Roajal dolazi u obzir za položaj premijera, ali neočekivano prisustvo ministarke na manifestaciji u okviru Makronove izborne kampanje prvog maja, ponovo je pokrenulo diskusiju. Segolen Roajal je Makrona uporno nazivala “mojim kandidatom”. Neki mediji ocenjuju da bi ona bila savršena premijerka: ona je žena i zastupala bi socijaliste na prvoj poziciji u vladi. Osim toga, imala bi mogućnosti da obavlja taj posao, budući da su UN upravo odbile njenu kandidaturu za položaj direktora Programa za razvoj UN. Ekspert za Francusku Nino Galeti (44), politikolog i šef biroa Fondacije Konrad Adenauer u Francuskoj, ne veruje da bi je Makron poželeo na mestu premijera: - Makron je najavio da će imenovati nove snage, ali je Roajal previše socijalista da bi je imenovao za premijera. Osim toga, previše podseća na Olanda - rekao je Galeti za "Blik". NJegov favorit za mesto premijera je Žerar Kolon: - Kao gradonačelnik trećeg po veličini grada u Francuskoj i senator, on zna kako Francuska funkcioniše. Osim toga, ovaj socijalista je pragmatičan i centristički nastrojen - smatra Galeti. Pogledajte OVDE šta je Putinov saradnik rekao o izboru Haradinaja za premijera. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako su Markonove pristalice proslavljale pobedu:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA