Najnovije

BRUTALAN TEST ZA NEMAČKU: Ovo može da odluči sudbinu Angele Merkel

Severna Rajna-Vestfalija pamti i bolja vremena. Najmnogoljudnija nemačka pokrajina prava je država u malom, privredni centar i sociološki prosek Nemačke. Ali Severna Rajna-Vestfalija je u krizi – a 14. maja su izbori.

Angela Merkel (Foto: Sinhua)

Torsten Albig je zabrljao. Socijaldemokrate su besne na čoveka koji prošle nedelje (7.5.) na izborima nije ponovo izabran za premijera Šlezvig-Holštajna. Pred samim ciljem u predizbornoj kampanji, poruke koje je Albig biračima imao da saopšti bile su više privatne, nego političke prirode. O razlozima zašto mu je propao brak, te kako je novoj partnerki kupio tašnu, premijer je govorio za magazin „Bunte“. Ta „kućna priča“ uopšte nije primljena dobro. Tri odsto glasova manje koštala su SPD pobede. Pritom je u redovima socijaldemokrata raspoloženje prethodno bilo veoma dobro – otkako je Martin Šulc imenovan za izazivača Angele Merkel.

Dnevni boravak socijaldemokratije

Šulcov „SPD-ekspres“ naglo je zaustvljen. A sada u nedelju 14. maja novo iskušenje – i to kakvo! Glasa se u najmnogoljudnijoj nemačkoj pokrajini, što je pravi test za savezne izbore. Odavno se kaže: ako Severna Rajna-Vestfalija kašlje, Berlin ima grip, piše Dojče vele.
Dojče Vele: Merkelova u naletu, Šulc u padu
Pokrajina u kojoj živi 18 miliona ljudi veoma je važna. Ona je i glavno uporište SPD-a. U poslednjih pedeset godina samo jedan premijer bio je demohrišćanin. Pokrajina koju su Britanci posle Drugog svetskog rata kreirali spajanjem Porajnja i Vestfalije, politički je i ekonomski džin. Tu živi svaki peti nemački glasač. Bez obzira na to iz koje stranke dolaze, bez poslanika sa zapada zemlje teško je formirati većinu u Berlinu. Iako će poslednji pogoni biti zatvoreni sledeće godine – tu je bio centar teške industrije. Najveći broj velikih kompanija koje su na berzi dolazi iz te pokrajine.

Veoma velika, veoma slaba

Ali Severna Rajna-Vestfalija slabi. Broj nezaposlenih (7,7% prošle godine) je doduše smanjen, ali udeo nezaposlenih na saveznom nivou u međuvremenu je 27 procenata, a 2010. godine je iznosio 24 odsto. Broj siromašnih kontinuirano raste. Vlada u Diseldorfu potvrđuje da je manje investirala od drugih pokrajinskih vlada u školstvo. I u statistikama kriminala Severna Rajna-Vestafalija loše se kotira. Broj rasvetljenih slučajeva je oko 50 odsto – dok bavarski policajci mogu da se pohvale sa 66 procenata. A kada je reč o dugovima, tu se već govori o „grčkim razmerama“.
Saverna Rajna-Vestfalija je i rekorder po kilometarskim kolonama na auto-putevima. Nigde u Nemačkoj vozači na putevima ne gube toliko vremena kao u toj pokrajini. Za sve to nije kriva samo vlada socijaldemokratske premijerke Hanelore Kraft, ali tim podacima se u predizbornoj kampanji ipak služila demohrišćanska opozicija.

Armin Lašet i „pokrajinska majka“

Hanelore Kraft, dete Rurske oblasti koja potiče iz srednjeg sloja, ume sa ljudima. To je njen adut. Sa nepoznatima razgovara kao da ih viđa svaki dan na pauzi. Ona uspeva da dopre do ljudi. Ali nakon sedam godina na premijerskom mestu, i ona sada pokazuje slabosti. I iako SPD na Zapadu već odavno nije nepobediv, njegova glavna snaga 14. maja mogla bi da bude – slabost Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Armin Lašet, izazivač Hanelore Kraft, za kojeg neki kažu da je neubedljiv, ipak je omiljen među brojnim građanima. Uprkos svemu, prljave kampanje nije bilo. Pre bi se reklo da je reč o uobičajenoj kampanji uz parole: Više nastavnika, više policajaca…
Krftova je u anketama čas minimalno, čas ubedljivo ispred svog izazivača. Ali i jedno i drugo profitiraju od globalnih napetosti. I bez obzira na to da li je reč o „bregzitu“, desničarkom populizmu ili Donaldu Trampu: obe velike stranke centra – SPD i CDU – trenutno beleže mali politički uzlet, kao garanti stabilnosti. Merkelova nakon izbegličke krize ponovo drži konce u svojim rukama, a SPD raduje bolja prolaznost u anketama od kada je na čelu stranke Martin Šulc.

„Bambi“ i vaskrsenje liberala

S posebnom pažnjom prati se šta radi Kristijan Lindner. NJegova Stranka slobodnih demokrata (FDP, odnosno Liberali) ne želi samo da osnaži u Diseldorfu, već pre svega na saveznom nivou. Tridesetdevetogodišnji šef Liberala, sa samo 22 godine je ušao u parlament i kao najmlađi poslanik dobio nadimak „Bambi“. Sada je glavni čovek FDP-a. I čitava predizborna kampanja Liberala bila je šou jednog čoveka. Od Lindnera se očekuje ne samo da ojača FDP u Severnoj Rajni-Vestfaliji, već i da stranku u septembru ponovo vrati u Bundestag. Na izborima 14. maja stranka računa s dvocifrenim brojkama. Pritom bi FDP mogao da bude skup koalicioni partner – bez obzira s kim se bude dogovarao s druge strane.

Bez straha od AfD-a

Tesna trka dve velike stranke SPD i CDU, oporavak Zelenih i polet FDP-a trenutno su potisli Alternativu za Nemačku (AfD) na marginu. Doduše, desničarski populisti prema anketama ulaze u pokrajinski parlament, ali ne sa dvocifrenim procentom glasova. Uzbuđenje oko te nove stranke je splaslo.
Severna Rajna-Vestaflija nije možda bila preteča crveno-zelene koalicije (CDU/CSU-SPD) u saveznom parlamentu Bundestagu, ali je dobrim delom 1988. godine omogućila formiranje saveza Šreder-Fišer. U tom smislu, najveća pokrajina važi za glavni test političkog raspoloženja uoči saveznih izbora. Crno-zelena koalicija (CDU-Zeleni), o kojoj se već duže vreme govori, ipak je malo verovatna. Isto tako malo je verovatna i takozvana „Jamajka koalicija“, koju bi činili CDU, FDP i Zeleni – jer ovi poslednji nisu za nju. Najizglednija je čini se najmanje omiljena, velika koalicija (CDU-SPD). To ne bi vio neki poseban signal za Berlin, jer ona tamo već postoji. Martin Šulc računa sa svim opcijama. I sa neizvesnostima.
Jedno je sigurno: kamen spoticanja za Haneloru Kraft u nedelju neće biti nikakva priča iz njenog privatnog života. Izvor: Dojče vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Tramp ne želi da se rukuje sa Angelom Merkel:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA