Najnovije

PJONGJANG: Testirana raketa koja može da nosi veliku nuklearnu bojevu glavu!

Severna Koreja je potvrdila da je u nedelju testirala novu vrstu balističke rakete, koja može da ponese veliku nuklearnu bojevu glavu.

Balističke rakete u Severnoj Koreji (Foto: Jutjub)

U nedelju je lansirana strateška balistička raketa "hvasong-12" srednjeg do dugog dometa koja je letela 787 kilometara, objavila je Severnokorejska novinska agencija.
Kako se navodi, severnokorejski lider Kim DŽong Un je "lično nadgledao lansiranje rakete novog tipa". On je "obećao" nove nuklearne i raketne probe i upozorio da bi severnokorejsko oružje moglo da pogodi i američko kopno i pacifičku obalu.
Ovo je novi tip srednje-dalekodometne balističke rakete koja može da ponese veliku nuklearnu bojevu glavu, saopštila je Severna Koreja.
Južnokorejska vojska je navela da je ova raketa, koja je u početku spominjana kao "neidentifikovani projektil", ispaljena sa lokacije severozapadno od prestonice Severne Koreje i da je letela oko 700 kilometara.
Ovo je bila "prva provokacija od kada je novi predsednik Južne Koreje Mun Je-in preuzeo vlast prošle srede".
Severna Koreja je saopštila da je raketa dostigla visinu od 2.111,5 kilometara. Rojters prenosi da je cilj testiranja bio utvrđivanje mogućnosti da rakete ponese "veliku i tešku nuklearnu bojevu glavu".
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi u utorak da razmatra najnovije lansiranje rakete Severne Koreje, saopštile su diplomate.
AFP navodi da su na vanredni sastanak pozvale SAD i Japan. Očekuje se da će sastanak biti održan u popodnevnim satima po lokalnom vremenu.
Ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli izjavila je ranije da je najnovije lansiranje rakete Severne Koreje proizašlo iz "stanja paranoje" njenog lidera nakon nedavno održanih izbora u Južnoj Koreji.
SAD će nastaviti da "pritežu šrafove" prema Severnoj Koreji vršenjem međunarodnog pritiska i eventualno novim sankcijama, izjavila je Hejli.
Lansiranje je bilo "blizu kuće" za Rusiju, rekla je Hejli i dodala da to nije način da Kim DŽong Un "zaradi" susret sa američkim predsendikom Donaldom Trampom.
Balistička raketa koju je Severna Koreja ispalila nije predstavljala pretnju po Rusiju, jer je sletela oko 500 kilometara od ruske granice, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, nakon što je Vašington ocenio da bi Moskva trebalo da bude ljuta zbog najnovije raketne probe Pjongjanga.
Pročitajte OVDE i da li je američki lovac F-35B kopija sovjetskog aviona Jak-141? Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vojna parada u Severnoj Koreji
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA