Najnovije

KO BI REKAO? Zaista će vas iznenaditi ko stoji iza globalnog "sajber" napada koji je napravio haos

Bezbednosne kompanije saopštile su da postoje naznake o mogućoj povezanosti jedne države sa globalnim sajber napadima koji su napravili haos, unevši proteklog vikenda sajber virus "vonakraj" u kompjuterske mreže širom sveta.

Ilustracija (Foto: pixabay)

U prvim preliminarnim zaključcima o poreklu masovnih hakerskih napada uz traženje otkupa, "Guglov" istraživač Nik Mehta objavio je kompjuterski kod koji je pokazao sličnosti između virusa "vonakraj" i hakerske akcije iz 2014. godine koju su mnogi pripisali Pjongjangu, prenosi AFP.
Drugi eksperti su odmah reagovali na tu objavu kao na znak - mada ne definitivan - da Severna Koreja možda stoji iza najnovijeg sajber virusa.
Istraživači u bezbednosnoj kompaniji "Kasperski", sa sedištem u Rusiji, rekli su u ponedeljak da je to dosad najvažniji trag u vezi s poreklom virusa, koji bi, smatraju, mogao da bude "ključ za rešavanje misterije".
"Za sada je potrebno dodatno istraživanje starijih verzija virusa", naveli su istraživači firme "Kasperski".
Oni objašnjavaju da sličnosti u kodu ukazuju na hakersku grupu koja nosi šifrovano ime Lazarus, a za koju se veruje da stoji iza hakovanja "Soni pikčersa" 2014. godine za šta je optuživana Severna Koreja.
Grupa Lazarus se sumnjiči i za hakovanje centrale banke Bangladeša i drugih meta u globalnom finansijskom sistemu.
"Obim operacija Lazarusa je šokantan", kažu u firmi "Kasperski".
Kompanija "Intezer Labs" sa sedištem u Izraelu saglasna je sa pretpostavkom da je Severna Koreja povezana s virusom "VonaKraj" i to, kako kažu, ne samo zbog Lazarusa, a stim u vezi najavljuje nove informacije.
Još jedna bezbednosna kompanija, "Simantek", takođe je uočila sličnosti između virusa "vonakraj" i metoda koje koristi grupa Lazarus, ali napominje da te sličnosti "za sada samo predstavljaju slabe veze".
Moguće je i to da je kod koji je korišćen u programu "vonakraj" samo prekopiran iz štetnog programa grupe Lazarusa, a da nema nikakvu direktnu vezu s tom grupom.
U svakom slučaju, istraživanja se nastavljaju.
Pročitajte OVDE i kakvu je to najnoviju "opaku" raketu nedavno testirao Pjongjang?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Evo kako da se zaštitite od jednog od "sajber" virusa
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA