Najnovije

HRVATSKA TEORIJA ZAVERE: Putin uništio Agrokor zbog Krima i oružja!

Hvatajući se u kolo antiruske histerije, i Hrvatska je krivca za propast svoje najveće kompanije pronašla u liku Vladimira Putina.

Putin, po pravilu, ne reaguje na manifestacije antiruske histerije (Foto: kremlin.ru, Pravda)

Bivši hrvatski premijer Franjo Gregurić tvrdi da je ruski predsednik Vladimir Putin lično naredio svojim bankama da dovedu Agrokor pred bankrot kako bi se osvetio Hrvatskoj zbog podrške Ukrajini oko pitanja Krima. Gregurić je, u intervjuu za Jutarnji list, skovao teoriju zavere, po kojoj se Putin sveti Hrvatskoj zbog podrške Ukrajini oko pitanja aneksije Krima. Zato je, navodno, naredio ruskim državnim bankama Sberbank i VTB da pritisnu Agrokor zbog dugova za kredite i tako ubrzaju bankrot ove kompanije. Ekonomisti i analitičari, sa druge strane, smatraju da je Gregorićeva tvrdnja čista teorija zavere i pokušaj Hrvata da nekako opravdaju krah svoje najveće kompanije.

Upleli i oružje

Nekadašnji premijer Hrvatske Gregurić ne sumnja da je upravo Putinov politički pritisak kriv za propast Agrokora, a ne godinama nagomilavan dug koji sada iznosi 5,4 milijarde evra. - Putin kažnjava Hrvatsku zbog našeg političkog distanciranja od Rusije i zbog izjave premijera Andreja Plenkovića da je "Krim ilegalno anektiran". Ruske Sberbank i VTB su banke od kojih je Agrokor uzeo najviše kredita i one su u većinskom vlasništvu ruske države. Sve što se događa sa tim bankama ne dolazi bez odobrenja ruskog državnog vrha, čak i Putina, i jasno je da on preko njih sada kažnjava Hrvatsku - istakao je Gregurić u intervjuu za hrvatski Jutarnji list. On je naveo i da su Rusi ljuti na Hrvate jer ne kupuju njihovo oružje. - Rusi Hrvatima zameraju što ne koriste više njihovog naoružanja, što je tačno. Koristimo ga mnogo manje, ali sada, otkad smo ušli u NATO, moramo se držati drugih pravila. Rusi toga moraju da budu svesni - dodao je bivši hrvatski premijer. Stručnjaci u Srbiji, međutim, kažu da je ideja da se lično Putin bavi problemom u Agrokoru, zapravo, čista hrvatska teorija zavere. Ekonomista Milan Kovačević ističe da je povezivanje neuspeha jednog preduzeća sa geostrategijom i politikom samo bežanje od pravog razloga zbog kojeg se Agrokor našao u problemu. - Ovo preduzeće se u trenutnoj situaciji nije našlo ni zbog Rusije ni zbog Ukrajine već zbog pogrešnog upravljanja, loše vođenih poslova i rizičnih ulaganja. Zaista, ovakve optužbe i teorije su van svake pameti i nemaju veze sa ekonomijom i privredom - objašnjava Kovačević.

Pogrešno poslovanje

Nikola Pavičić, počasni predsednik kompanije Tarket Sintelon, koja dosta izvozi u Rusiju, smatra da Franjo Gregurić greši što misli da bi se Putin na ovakav način razračunavao sa Hrvatima. - Gregurić je bez dileme čovek velikog iskustva, a vodio je i hrvatsko državno preduzeće Astra u Moskvi. Međutim, mislim da ova njegova teorija ne pije vodu. Lično smatram da bi Putin potpuno suprotno odreagovao. Da se Putin zaista pitao, verovatno bi bio ljut na ruske banke što su ovoliko kredita odobrile Agrokoru. Tako da ja tu ne vidim nikakvu misteriju - kaže Pavičić i dodaje da se Agrokor u dugove uvalio preko kredita, ali i zbog toga što mesecima nije plaćao svojim dobavljačima.

Nije ih Putin terao da uzimaju kredite

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže da su teorije da je Putin kriv za krah Agrokora čisto prepucavanje, bez ikakve osnove. - Ne vidim da predsednik Rusije može da ima bilo kakve veze sa dugovima ove kompanije i njenim lošim poslovanjem na tržištu. Pa nije ih on terao da uzimaju zajam od Sberbanke niti da im ona bude partner. Svako sam snosi posledice za svoje neuspehe. Stvarno, van svake pameti - naglašava Jakšić. Ono što Rusija ipak jeste uradila, a to je da je upozorila Srboju da se plan o realizaciji "velike Albanije" privodi kraju, o čemu više možete da pročitate OVDE. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA