Najnovije

OPERACIJA "NESTRPLJIVI LAV": Šta radi 400 borbenih vozila i 7.200 američkih i jordanskih vojnika sa sirijskoj granici (FOTO/VIDEO)

Na sirijsko-jordanskoj granici nalazi se oko 400 američkih i jordanskih borbenih vozila i oko 7200 vojnika. Nakon što je Hezbolahov izviđački dron snimio njihovu bazu na samo 40 kilometara od granice sa Sirijom i pokrenuo sumnje da je reč o pripremi invazije na Siriju, Jordan je saopštio da je reč o redovnoj vojnoj vežbi.

Jordnasko-sirijska granica (Foto: Sinhua)

Prrema tvrdnjama Jordan reč je o međunarodnoj vežbi koja se odvija redovno od 2011. godine, a nosi naziv "Nestrpljivi  lav".

Na ovogodišnjoj vežbi navodno učestvuje 11 država. Zvaničnici SAD i Jordana rekli su da će se vežbe baviti graničnom bezbednošću, sajber-odbranom i „komandnim i kontrolnim“ vežbama, u cilju poboljšanja koordinacije protiv pretnji, uključujući i terorizam.

„Zajednički napori i koordinacija i razmena ekspertize su potrebne u vreme kada se regionu suočava sa pretnjom terorizma“, rekao je jordanski brigadir general Kalid el Šara, koji će predvoditi ove vežbe.

Međutim, Sirijske vlasti sumnjaju da je reč o vežbi i da bi vojnici SAD i Jordana mogli da uđu u Siriju kako bi pomogli tzv. Slobodnoj Sirijskoj Armiji.

Zbog toga je SAA pokrenula ofanzivu u pravcu granice i sada napreduje auto-putem Damask-Bagdad ka graničnom prelazu.  O stanju na frontu kod Deir Ez Zora saznajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA