Najnovije

PROMENA: Šta će biti sa "zidom plača"?

Niz panoa sa imenima i fotografijama stradalih na teritoriji KiM ispred zgrade Skupštine, nazvan "Zid plača", možda će biti prekriven crnim platnom za tri dana.

Zid plača (Foto: Lola Đorđević)

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih sa Kosova i Metohije, koje je uz saglasnost Grada i opštine Stari grad postavilo panoe, najavilo je da će "ukoliko država ne obezbedi 'Zidu' adekvatnu zaštitu", biti primorano na takav potez 5. maja, simbolično u 12.44h.
Panoi su u nekoliko navrata bili uništavani, početkom godine zbog vremenskih uslova i jakog vetra, zatim i na početku "Protesta protiv diktature", a kako tvrde iz Udruženja, "ponižavanje, skrnavljenje i pogromi se dešavaju svakodnevno". 
- Zar su žrtve i mi, porodice, zaslužile da svakodnevno slušamo demonstrante gde uzvikuju vulgarne i pogrdne parole i psovke, prave buku pištaljkama i bubnjevima, na razglas puštaju muziku - navodi se u dopisu Udruženja. 
Inače, sami panoi su nekoliko puta bili u centru medijske pažnje zbog toga što se postavlja pitanje da li je primereno da se sećanje na žrtve čuva na takav način, ali i zbog informacija da nisu sve porodice stradalih saglasne da imena i fotografije njihovih najbližih budu na panoima. 
Nedavno su među panoima osvanule i fotografije radnika RTS poginulih u NATO bombardovanju, a kako je na Fejsbuku naveo reditelj Janko Baljak, majka jednog od stradalih radnika Žanka Stojanović je zbog toga u suzama jer ne želi da fotografija njenog poginulog sina stoji na vetru i kiši mimo njene volje. 
On je dodao i da je predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić grubo zloupotrebio fotografije poginulih radnika RTS. 
Kako kažu iz Udruženja, njihova namera nije da panoi ostanu ispred Skupštine, već da to podstakne vlasti da u Pionirskom parku izgrade spomenik za "sve žrtve, od Košara do Horgoša". 
- Zahtevamo da država Srbija i MUP zaštite Zid plača na isti način i istom pažnjom kako su bili zaštićeni učesnici parade homoseksualaca i onako kako su zaštićene akcije svakog 11. jula, Žena u crnom, na dan sećanja na genocid u Srebrenici - navodi se u saopštenju. 
U suprotnom, navode iz Udruženja, biće primorani da ceo "Zid plača" prekriju crnim platnom. 
Kako se navodi, "Zid plača" je na meti "Soroševih plaćenika", jer albanski lobi radi na uništavanju dokaza pred početak rada Specijalnog suda za zločine OVK. 
Zvaničnici su se retko oglašavali povodom panoa sa imenima i licima srpskih žrtava, izuzev kada su pocepani na postizbornim protestima. 
Panoi su postavljeni u julu 2015. godine, a bilo je predviđeno da na tom mestu ostanu samo sedam dana.  Pogledajte OVDE šta je Šutanovac rekao o protestima. Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA