Najnovije

TRAMP U IZRAELU: LJubav za Palestince, Irancima - rat!

Prvim direktnim letom Rijad-Tel Aviv, Donald Tramp je simbolično predstavio sebe kao most između koalicije koju predvodi Saudijska Arabija i Izraela, sa ciljem suprotstavljanja Iranu.

Tramp i Netanijahu u Tel Avivu (Foto: Sinhua)

Američki predsednik Donald Tramp, koji boravi u poseti Izraelu, izjavio je danas da "tamo ima mnogo ljubavi" koja će biti od pomoći u postizanju mira između Izraelaca i Palestinaca i poručio da su SAD spremne da pomognu u mirovnom procesu "na svaki mogući način". Tramp je istakao da ljudi svih naroda čak i, kako je rekao, "nacija koje bi vas iznenadile da čujete", žele da zaustave ubistva i poručio da je bilo dovoljno bespotrebnog krvoprolića, preneo je AP. On, ipak, nije imenovao nijednu državu. Obraćajući se uoči večere sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, Tramp je izrazio uverenje da je moguć nov nivo partnerstva u regionu i da će se to dogoditi. Tramp boravi u prvoj poseti Izraelu od kada je stupio na predsedničku dužnost, a on je i prvi predsednik SAD koji je posetio Zid plača u Jerusalimu. Netanjahu je ranije danas izrazio nadu da će Trampova poseta biti "istorijska prekretnica" u postizanju mira u regionu. On je naveo da Izrael deli odanost miru sa SAD i da "Izreal pruža ruku mira svim našim susedima, uključujući Palestince".

"Nisam pominjao Izrael"

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas da nije pominjao Izrael kada je njihove obaveštajne podatke rekao Rusima, pokušavši na taj način da se odbrani od kritika. Stojeći pored premijera Izraela Benjamina Netanjahua, na pitanje novinara na temu podele podataka sa Rusima, Tramp je rekao: "Nisam pominjao reč ili ime Izrael. To nikada nije pomenuto tokom tog razgovora. Svi govore da jesam, dakle imate pogrešnu priču. Nisam pomenuo reč Izrael". Sa druge strane, Netanjahu je pohvalio obaveštajnu saradnju, rekavši da nikada nije bila bolja. Američki list Vašington post prošle nedelje je objavio da je Tramp Rusima otkrio visoko poverljive obaveštane podatke tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim, podseća AFP. Zbog toga se "digla prašina" da bi obaveštajna saradnja između Izraela i SAD mogla da se izjalovi.

Iransko pitanje

"Najvažnije, SAD i Izrael jednoglasno mogu da kažu da Iranu nikada ne sme da bude dozvoljeno da poseduje nuklearno oružje - nikada, i mora smesta da prestane sa smrtonosnim snabdevanjem, obukom i opremanjem terorista i ekstremista", rekao je Tramp prilikom sastanka sa izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom, prenosi Rojters. On je, obraćajući se u zvaničnoj rezidenciji predsednika Rivlina, izjavio da je duboko ohrabren razgovorima koje je vodio sa liderima muslimanskih država u Saudijskoj Arabiji. "Mnogi su izrazili odlučnost da pomognu da se okonča terorizam i širenje radikalizacije. Mnoge muslimanske nacije već su preuzele korake kojima počinje ostvarenje ovog obećanja", rekao je Tramp. Odgovorivši na kritike predsednika SAD Donalda Trampa, predsednik Irana Hasan Rohani je naglasio da je mir na Bliskom Istoku nedostižan bez Irana. "Iranska nacija odlučila je da bude moćna. Naše rakete su za mir i odbranu...američki zvaničnici trebalo bi da znaju da svaki put kada moramo da tehnički isprobamo raketu, to ćemo i uraditi i nećemo čekati za njihovu dozvolu", rekao je Rohani na konferenciji za štampu. Izvor: Tanjug, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA