Najnovije

"KO JE POČEO RAT PROTIV SRBA DEVEDESETIH": Zbog ovih testova za đake bosanski muslimani su pobesneli (FOTO)

Bosanski muslimani gnevni su zbog kontrolnih zadataka na časovima istorije u osnovnim školama u Republici Srpskoj na kojima se đacima postavlja pitanje o istoriji Bosne iz vremena kada su je osnovali i njome vladali srpski vladari, ali još više zbog pitanja iz novije istorije koje se tiče građanskog rata na teritoriji bivše Jugoslavije.

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Tako portal bnn.ba (Bosnian National Network) donosi pitanja sa kontrolnih zadataka tvrdeći da je polaganje testova u osnovnim školama u Republici Srpskoj "potpuno u službi ratne politike koju je, nakon agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, u potpunosti nastavilo rukovodstvo SDS-a, ali još žešće i stranka SNSD Milorada Dodika koji već dugo vlada ovim delom naše države".
Portal ocenjuje da pitanja za decu u osnovnim školama imaju "sasvim sigurno ratnohuškački karakter", ali i "karakter potpunog negiranja istorije koju priznaje ceo svet" (?!).
Pitanje koje je najviše izludelo bosanske muslimane jeste ono koje nosi i najviše bodova na testu, a glasi: "Ko je počeo rat protiv srpskog naroda 1991-1992. godine". Pored ovog, zamera se što se deci postavljaju pitanja poput "koji je naziv  prve srpske države na teritoriji Sarajevskog polja", i što se od njih traži da napišu "ime nekog od junaka iz njihovog kraja".

Osim istorije, i u drugim predmetima postoji sličan trend, pa prema navodima portala bnn.ba, u vezi orijentacije i snalaženja u prirodi, kao ponuđeni odgovori nude se šuma, godovi i crkva (gde je verovatno crkva problem). Takođe, zamera se što se u svim testovima nigde ne spominje Bosna i Hercegovina već samo Republika Srpska i Srbija. Portal navodi da sve to vodi "dubokom cepanju" dela BiH i njegovom priključenju Srbiji. Inače, opšte je poznato da je srednjevekovna Bosna bila srpska država, što su tek poslednjih par decenija počeli da osporavaju bosanski muslimani čije je poreklo takođe srpsko. Što se tiče toga ko je počeo ratove devedesetih, i to je poznata činjenica da su neki narodi hteli da se odvajaju od Jugoslavije i da silom sa sobom povedu i Srbe koji žive u velikom broju na tim teritorijama. A Srbima u Hrvatskoj stigli su računi da uklone zgarišta kuća koje su im hrvatske snage uništile u ratu, opširnije OVDE.
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Prava istina o nastanku Bošnjaka, od Srba
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA